Kezdet és vég egybeesett Párizsban

Hamar véget értek a francia nemzetközi teniszbajnokság küzdelmei honfitársnőink számára: Arn Gréta simán kikapott a 9. kiemelt cseh Kvitovától, Szávay Ágnes szoros meccsen a selejtezőből érkezett fehérorosz Govorcovától, ami után bejelentette, fél évig nem lép pályára, mert szeretné kezeltetni sérült gerincét. A favoritok – Djokovics, Federer, Schiavone – könnyedén kezdtek, meglepetés a cseh Berdych búcsúja.

Deák Zsigmond
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az új szokásoknak megfelelően harminckét meccsel már vasárnap megkezdődtek a küzdelmek Párizs salakján, a tegnapi ötvenhat találkozóval indult a valódi nagyüzem. Méghozzá igazi nagy nevekkel, az idén még veretlen szerb Novak Djokoviccsal, a Grand Slam-rekorder svájci Roger Federerrel, a nőknél világelső dán Caroline Wozniackival vagy a címvédő olasz Francesca Schiavonéval. Egyiküknek sem jelentett akadályt az első forduló.
A játéknap egyik legnagyobb csatáját, egyben meglepetését Tomas Berdych és Stephane Robert hozta-okozta. A hatodik kiemelt cseh „vitéz” tavaly elődöntőzött itt, s döntőzött Wimbledonban, ennek megfelelően egy óra alatt 2-0-s előnyre tett szert a világranglistán mindössze 140., selejtezőből érkezett francia ellen. Ezután következett a fordulat. Robert talán pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta, hiszen 31 évesen még egyetlen ATP-versenyt sem nyert, egyszer, tavaly Johannesburgban került fináléba, s korábbi két Roland Garros-főtáblás szereplésén sem jutott túl a kezdő körön.
Ami a magyarokat illeti, éppen Berdychék után lépett a kettes pályára Arn Gréta a kilencedik kiemelt Petra Kvitovával, ám itt sajnos elmaradt a meglepetés. Az esélyesnek számított 21 éves cseh lány ugyanis karrierje eddigi legszebb időszakát éli, előjelként tavaly a négy közé került Wimbledonban, idén pedig már három tornát nyert, s a kilencedik pozícióba nyomult előre a sorban. Sajnos, rendkívül könnyedén, 1 óra 11 perc alatt 6:2, 6:1-re felülmúlta Arnt. Aki elismerte, tegnap nem volt esélye.
Szávay Ágnesnek papíron gyengébb rivális adatott a rangsorban 123., selejtezőből felkerült fehérorosz Olga Govorcova személyében. A 22 éves kortársak korábban négyszer játszottak egymással, s a mérleg 3-1-es magyar előnyt mutatott, ám ismerve a listán jelenleg 40. Ági gondjait, gerincsérülését, szoros meccsre lehetett számítani. Ezt alátámasztandó Govorcova 6:4-es első szettel előnyt szerzett, a másodikban honfitársnőnk 4:0-ra elhúzott, de végül csak 6:4-gyel egyenlített. A döntő játszma sajnos az elsőt másolta, fej fej melletti haladást követően 5:4-es vezetésénél Govorcova sikeresen brékelte Szávayt, s első meccslabdáját kihasználva megnyerte a két és háromnegyed órás csatát.
Szávay Ágnes a veresége után bejelentette, fél évig biztosan nem lép pályára. Mint elmondta, legutóbbi versenyein is csak kényszerből játszott. Tovább nem hajlandó szenvedni, védett rangsort kér, s igyekszik kikúrálni a sérülését:
– Szigorú szabályai vannak a WTA-nak, amelyeknek meg kell felelni. Ezért kellett elutaznom Brüszszelbe és ezért játszottam a Roland Garroson is. Ráadásul ezúttal fel sem adhattam a mérkőzést, mert súlyos büntetéssel járt volna, inkább végigszenvedtem. Mindegyik orvos műtétet javasol, de én szeretném elkerülni ezt a megoldást. Kétféle beavatkozást is javasoltak, de nincs rá garancia, hogy a műtét után bármelyik esetén jobban leszek. Ráadásul minimum fél-, de inkább egy év, mire teljesen felépülnék és újra játszhatnék. Így egyelőre alternatív gyógymódokkal próbálkozom. Az a lényeg, hogy végre pihenhetek kicsit.
Érdekesebb eredmények. 1. forduló, nők: Govorcova (fehérorosz)–Szávay Ágnes 6:4, 4:6, 6:4, Kvitova (cseh, 9.)–Arn (magyar) 6:2, 6:1, Wozniacki (dán, 1.)–Date-Krumm (japán) 6:0, 6:2, Zvonarjova (orosz, 3.)–Dominguez (spanyol) 6:3, 6:3, Schiavone (olasz, 5.)–Oudin (amerikai) 6:2, 6:0; férfiak: Djokovics (szerb, 2.)–De Bakker (holland) 6:2, 6:1, 6:3, Federer (svájci, 3.)–Lopez (spanyol), 6:3, 6:4, 7:6 (7-3), Robert (francia)–Berdych (cseh, 6.) 3:6, 3:6, 6:2, 6:2, 9:7, Del Potro (argentin, 25.)Karlovic (horvát) 6:7 (7-9), 6:3, 7:5, 6:4, Ilhan (török)–Haas (német) 6:4, 4:6, 7:6 (7-1), 6:4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.