Kihelyezett konzul segít Splitben

Nyáron ismét lesz ideiglenes konzuli szolgálat Spitben. A több mint 800 kilométernyi tengerparti szakasszal rendelkező Horvátországot évente majdnem félmillióan látogatják meg hazánkból.

Győr Ágnes
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi években bevált gyakorlatnak megfelelően a nyáron is működik majd ideiglenes konzuli szolgálat a horvátországi Splitben – közölte tegnap a Külügyminisztérium a távirati irodával. A tárca tájékoztatása szerint ebben az évben július 1-je és augusztus 31. között lesz elérhető az ideiglenes magyar konzuli szolgálat a dalmáciai városban. A horvát nyelvet kiválóan beszélő diplomata konzuli kerülete Zára (Zadar), Sibenik-Knin, Split-Dalmát, valamint Dubrovnik-Neretva megyére terjed ki. Az indokolt esetben konzuli segítségre szoruló magyar állampolgárok Splitben a kihelyezett konzult a +385-99-558-5555-ös mobilszámon vagy a +385-21-385-902-es faxszámon, valamint a [email protected] e-mail címen érhetik el.
A Horvátország más területein úti okmányaik elvesztése, baleset, netán konzuli érdekvédelem miatt segítségre szorulók továbbra is a zágrábi magyar nagykövetség konzuli szolgálatát kereshetik meg. A konzuli hivatalt június 1-jétől szeptember 30-ig munkanapokon 9 és 12 óra között érhetik el a magyar állampolgárok, sürgős esetben pedig az éjjel-nappal hívható +385-1-489-0906-os ügyeleti telefononszámon kérhetnek segítséget.
Az esetleg bajba került magyar állampolgároknak az Adria partján két tiszteletbeli konzulátuson is segítséget nyújtanak. Fiumében (Rijeka) a Riva Boduli 1. szám alatt található a tiszteletbeli konzulátus, amelyet kedden és csütörtökön 11 és 13 óra között lehet személyesen felkeresni, vagy telefonon a +385-51-213-494-es, illetve a +385-51-212-111-es számon lehet hívni. Splitben az Ivana Gundulica utca 26. A/II. szám alatt található a tiszteletbeli konzulátus, amely – az ideiglenes konzuli szolgálat nyári két hónapján kívül is – munkanapokon 8-tól 16 óráig tart nyitva, vagy hívható a +385-21-480-019-es, vagy a +385-21-380-203-as telefonszámon.
Arról, hogy a turisztikai főszezonban magyar konzul működjön Splitben, 2005 októberében egy közös magyar–horvát kormányülésen született döntés – tájékoztatta lapunkat levélben a Külügyminisztérium. Az elmúlt években átlagban csaknem évi félmillió magyar turista látogatott a horvát tengerpartra, ahol a nyári szezonban jelentkező konzuli érdekvédelmi ügyek miatt fontos a magyar konzul jelenléte a gyors ügyintézés és segítségnyújtás érdekében – írta a tárca. Az átmeneti konzuli szolgálat szükségességét hangsúlyozta lapunknak Juhász Zoltán, a zágrábi magyar konzul is. Egy-egy nyári szezonban – a minisztérium adatai alapján – naponta 3-4 ügyben szükséges a konzul közvetlen intézkedése és 8-10 ügyben telefonon nyújt segítséget, tolmácsolással vagy tájékoztatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.