Kitart a kilátástalanság

Hírösszefoglaló
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű véleménye szerint minden bizonnyal bekövetkezik a görög államadósság átrendezése, ám valójában ennek kockázatai meghaladnák az előnyöket. Az elemzőházak úgy vélik, hogy a tovagyűrűző hatások több száz milliárd eurós bankveszteségeket okozhatnának, megfelelő intézkedésekkel ugyanakkor még mindig elkerülhető Görögország törlesztésképtelenné válása. A távirati iroda összeállítása idézi a Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport adósságpiaci elemzését, amely szerint egyelőre vitatott, hogy ha Görögország adósságátrendezést hajt végre, akkor más térségbeli gazdaságok is hasonló lépésre kényszerülnének-e. Abban viszont szinte teljes az egyetértés, hogy ha nem kell átrendeznie adósságállományát, akkor egyetlen más euróövezeti ország sem jut erre a sorsra. Görögország ugyanis változatlanul az euróövezeti periféria „ground zerója” – áll az elemzésben. A bankcsoport a várható folyamatok modellezésében nem zárja ki Írország, Portugália és Spanyolország eltérő mértékű adósságátrendezését sem.
Az MTI kitér a Barclays Capital szakértőinek véleményére is, akik szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol szinte minden reális forgatókönyv alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így megkezdődött a visszaszámlálás a görög adósságátrendezés felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.