Kommunista előretörés

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunisták látványos előretörését eredményezték a Moldovai Köztársaságban vasárnap rendezett helyhatósági választások. A több mint két éve alkotmányos válság sújtotta országban tartott szavazás tétje abban állt, hogy a hatalmon lévő Európa-barát pártok kiütik-e a nyeregből az önkormányzatokban a Moldovai Kommunista Pártot (PCRM), illetve sikerül-e megtartaniuk a főváros irányítását.
A központi választási bizottság által tegnap közölt részeredmények azonban nem ezt vetítik előre. A szavazatok hatvan százalékának feldolgozása alapján szinte bizonyos, hogy a 2007-ben mindössze 28 évesen Chisinau főpolgármesterévé választott Dorin Chirtoacának, a Liberális Párt alelnökének nem sikerül újráznia. Chirtoaca a szavazatok 43, míg kommunista ellenfele, Igor Dodon 53 százalékát szerezte meg. Miközben a liberálisok abban bíznak, hogy mégis sor kerül második fordulóra, Dodon győzelme azt jelentené, hogy a Szovjetunióval szemben 1991-ben kikiáltott függetlenség óta a kommunisták először szerzik meg a főváros polgármesteri székét.
Az már biztos, hogy a PCRM megszerezte a mandátumok többségét a fővárosi önkormányzatban, ugyanakkor a részeredmények szerint vidéken is jelentős győzelmeket aratott, már az első fordulóban a jelöltje győzött például az ország harmadik legnagyobb városában, Baltiban. Mindez azt mutatja, hogy a Szövetség az Európai Integrációért hárompárti koalíció nem indul esélyesként a valószínűleg idén rendezendő előre hozott parlamenti választáson, amelynek az a tétje: a három éve tartó sikertelen kísérletek után ki tudja megszerezni az államfőválasztáshoz szükséges többséget a chisinaui törvényhozásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.