Kormánytámogatás Pintér javaslatainak

A jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor közösen ül tárgyalóasztalhoz a rendvédelmi és fegyveres szervezetek érdekképviseletével. Kónya Péter, a sztrájkbizottság vezetője közölte, a legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célkeresztben. Mintegy kétszáz rendvédelmi dolgozó demonstrált tegnap Hódmezővásárhelyen a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) tüntetésén a polgármesteri hivatal előtt. A többségében rendőr tüntetők demonstrációját ötszáz egyenruhás kollégájuk biztosította. A TMRSZ főtitkára, Szima Judit közölte: amióta megérkeztek Hódmezővásárhelyre, a demonstrációt szervező kollégák telefonja elnémult, nem tudnak kommunikálni másokkal. Szima Judit beszédében bejelentette: álláspontja szerint Lázár János és Balsai István a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó törvényjavaslattal megvalósítja a közösség tagja elleni erőszak bűntettét. A TMRSZ ezért Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, ám egyelőre nem kaptak választ. A főtitkár szerint egyébként törvényellenes az is, hogy a magántulajdonukat, a szolgálat során megszerzett nyugdíjukat akarja elvenni a két képviselő. A demonstráción a szervezői sátor mellé kirakták Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, az Országgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője és Balsai István portréját, amelyre célkeresztet rajzoltak. Szima Judit beszéde végén felszólította a jelenlévőket, hogy köpjék le a politikusok fotóját. A szervezők a gyülekezés ideje alatt indulókat és a nemzeti radikális csoportok körében népszerű Kárpátia együttes számait játszották le a téren. Lázár János hétfői nyílt levelében személyes találkozóra hívta a TMRSZ vezetőit, akik ezt el is fogadták. A fideszes politikus és a szakszervezeti vezetők ma délután tárgyalnak. A tegnapi demonstrációról egy személyt a rendőröknek el kellett vezetniük. (G. K.) fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Információnk szerint a kormány tegnapi ülésén alapvetően támogatta a belügyminiszternek a rendvédelmi dolgozók korengedményes nyugdíja rendezésére vonatkozó javaslatát, azaz elkerülhetőnek tűnik a szakszervezetek tervezett demonstrációja és vadsztrájkja. Kónya Péter, az érdekvédők sztrájkbizottságának vezetője közölte, Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülés után arról tájékoztatta a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának érdek-képviseleti tagjait, hogy a kormány, kisebb módosításokkal, elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és a nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják – áll a közleményben.
*
Szijjártó Péter a kormányülés után bejelentette, a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor közösen ül tárgyalóasztalhoz a rendvédelmi és fegyveres szervezetek érdekképviseletével. A miniszterelnök szóvivője beszámolt arról is, hogy a belügyi tárca vezetője tájékoztatta a kabinet tagjait a rendvédelmiekkel folytatott megbeszéléseiről. A kormány a szükségesnek vélt észrevételeket megtette – mondta Szijjártó. Közölte azt is, hogy ezek alapján Pintér Sándor még ezen a héten újabb konzultációt folytat majd az érintett érdekképviseletekkel. Hozzátette, hogy a folyamatban lévő szociális konzultáció eredményeit továbbra is várják, és azokat még a nyugdíjdöntés előtt értékelik. A sztrájkbizottság egyébként a tagság véleményétől és a miniszterelnökkel május 30-án folytatandó tárgyalástól teszi függővé, hogy felfüggeszti-e tevékenységét.
Ismert, a szakszervezetek és a belügyminiszter közötti hétfői egyeztetésen közeledtek az álláspontok a rendvédelmi állományt érintő korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról. Kónya Péter, az érdekvédők sztrájkbizottságának vezetője úgy fogalmazott, hogy a Pintér Sándor által a kormány elé terjesztendő javaslat „kezelhető és tudomásul vehető, ám nem nevezhető jónak”. Az érdekvédők ezért úgy döntöttek, további esetleges lépéseik bejelentését megelőzően megvárják a kormány tegnapi ülésének döntéseit. Kónya Péter ekkor nem közölt részleteket az egyeztetéseken elhangzott javaslatokról, tegnap pedig elérhetetlennek bizonyult. A szakszervezetek korábban munkabeszüntetést is elképzelhetőnek tartottak, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal. Ez már csak azért is „érdekes”, mert a hivatásos állomány tagjai, azaz a rendőrök, pénzügyőrök, határőrök, börtönőrök, katonák nem rendelkeznek sztrájkjoggal, így egy esetleges munkabeszüntetés törvénytelen lenne, ami azonnali elbocsátást vonna maga után.
A rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatban Navracsics Tibor azt reméli, az érintettek is belátják, „most nem olyan időszakban élünk, hogy 42 évesen el lehet menni nyugdíjba” – olvasható a miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végezhetnek majd a frissen benyújtott alkotmánymódosítás révén visszatérő rendőrök, tűzoltók, példaként azt válaszolta: kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban.
Szerinte akár tűzoltókról, akár rendőrökről van szó, korábban egy fegyelmezett hierarchiában pontosan, precízen végezték a munkájukat, és ma a magyar közigazgatás sok területén elfér ez a precizitás, pontosság és tapasztalat. Kitért arra is: abból a szempontból kissé „problémásnak” érzi a rendvédelmiek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli-segélyből, hogy „ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.