Kozák Danuta kettős győzelme

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakúgy, mint egy éve, Kozák Danuta nyerte szombaton az első világbajnoki válogatót Szegeden kajak egyes ötszáz méteren. Részben könnyebb dolga volt, mint tavaly, hiszen a várandós Janics Natasa nem állhatott rajthoz, részben nehezebb, mert Kovács Katalinnal idén ismét kell számolni egyesben, s Csipes Tamara is feljött a legjobbak közé. Kozák, Kovács, Csipes sorrendben a három honvédos végzett a dobogón, ahonnan Benedek Dalma leszorult (amit az egy héttel ezelőtti autóbalesetével is magyarázhatunk).
– Nagyon jó verseny volt, örülök a győzelemnek. Én már a reggeli felkeléskor érezni szoktam, mire számíthatok. Ma rendben ment minden, ideális bemelegítés után jó pályát mentem. Most én voltam a leggyorsabb, de – miként az edzéseken is előfordul – lehet, hogy holnap Kati vagy Tami fog ki jobb napot – mondta a táv tavalyi Európa-bajnoka, Kozák Danuta.
– Sajnálom, hogy nem nyertem, de ettől függetlenül nincs miért aggódnom. Jobban megyek, mint tavaly ilyenkor, bízom benne, hogy a párosok jól fognak sikerülni Tamarával és Danutával is – tette hozzá Kovács Katalin.
Kozák tegnap párosban (Szabó Gabriellával) is legyőzte az itt közös egységet alkotó Kovácsot és Csipest.
Kenu egyes ezer méteren Sáfrán Mátyás kis híján meglepte Vajda Attilát, 800 méternél még másfél hajóval vezetett, a hajrát azonban pekingi aranyérmesünk sokkal jobban bírta.
– Ha az számítana, hogy ki vezet 800 méternél, akkor nem lennék olimpiai bajnok sem. Szerencsére jól bírtam a végét, annak ellenére, hogy a múlt héten gyomorrontásom volt – mondta Vajda Attila a célban.
Párosban meglepetésre Széles Gábor és Nagy Péter lett az első, megelőzve többek között a Sáfrán testvéreket, a vb-bronzérmes Tóth Mártont és Mike Róbertet, Vajdát és Varga Dávidot, illetve a tegnap csupán nyolcadikként befutott pekingi bronzérmes Kozmann György, Kiss Tamás duót.

Középmezőnyben. Miközben a hölgyek és a kenusok idehaza válogatóztak, a férfi kajakosok a csehországi Racicében Világkupán vettek részt. Sajnos összességében a várakozások alatt teljesítettek. A számunkra prioritást élvező ezer méteren a még csupán tizenkilenc éves Dombvári Bence azzal tulajdonképpen teljesítette a követelményt, hogy bejutott a döntőbe, ahol azonban utolsóként ért célba. Mentségére szolgál, hogy olimpiai bajnokok, világklasszisok egész sora – így a svéd Gustafsson, a norvég Larsen, a kanadai Van Koeverden – is a vert mezőnyben végzett. Nagyobb csalódásként a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kettes csak hetedik lett. Sokáig a második helyen haladtak, ám csakúgy, mint két hete, hazai vízen, nem bírták a hajrát. A Storcz Botond által kijelölt Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Gyökös Lajos, Boros Gergely összetételű négyes nem jutott be a fináléba, a B döntőben aztán – megelőzve a vb-címvédő francia egységet – olyan időt evezett, amivel az A-ban is harmadik lett volna. A második számú magyar kvartett (Tóth Dávid, Petrovics Máté, Kulifai Tamás, Kugler Attila) Dombiéknál bő három másodperccel gyengébb időt lapátolva hatodikként ért célba. A helyezések ilyenkor, májusban, inkább csak tájékoztató jellegűek, ám ember legyen a talpán, aki megmondja, milyen magyar csapathajóknak lehet esélyük a vb-n az éremszerzésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.