Lázár: Nem indul eljárás Pokorni ellen

Etikai eljárást kezdeményez Pokorni Zoltán ellen Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, amiért a nyilvánosság előtt kritizálja őt – erősítették meg lapunknak a Magyar Hírlap információját fideszes források. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint nem indul eljárás Pokorni Zoltán ellen, a vitákat ugyanis nem elfojtani, hanem lefolytatni kell.

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fideszes forrásunk is megerősítette, hogy etikai eljárást kezdeményez az oktatásért felelős államtitkár Pokorni Zoltán ellen. Úgy tudjuk, Hoffmann Rózsa – aki korábban sokáig egyáltalán nem reagált Pokorni Zoltán szakmai kritikáira – kemény ellentámadásba lendült, ennek része az etikai eljárás kezdeményezése is. Fideszes informátoraink azonban úgy vélik: ez a lépés az államtitkárra üt vissza, aki nem győzheti le a párt egyik legnépszerűbb, a frakción belül is nagy támogatottsággal rendelkező politikusát. Az informátorok szerint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnökeként és a parlament oktatási bizottságának elnökeként a Fidesz oktatáspolitikájának megtestesítője, és a párt ki is fog állni mellette.
Úgy tudjuk, Hoffmann Rózsa azért kezdeményezi az eljárást, mert megítélése szerinte árt a kormánynak, hogy a nyilvánosság előtt zajlanak olyan politikai viták, amelyeket „házon belül” kellene megoldani. Informátoraink szerint az államtitkár azt szeretné elérni, hogy Pokornit „rendre intsék”, és a politikus ne kritizálhassa „napi szinten” a sajtóban az oktatási kormányzatot.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azonban lapunknak adott nyilatkozatában a nyílt vita mellett foglalt állást, amivel Pokorni Zoltán mellett állt ki. Lázár nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az etikai eljárás kezdeményezéséről szóló értesülést, azt ugyanakkor határozottan leszögezte: szerinte nem indul a Fideszben etikai eljárás Pokorni Zoltán ellen. Hozzátette: az oktatást érintő alapvető kérdésekben a vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell. A frakcióvezető szerint olyan nagy horderejű átalakításoknál, mint amilyen most az oktatásban zajlik, a politikusok két nagy hibát szoktak elkövetni: vagy alulbecsülik a kérdést, és személyüket érintő kritikaként élik meg vitát, vagy túlbecsülik azt, és pártok közötti konfliktusként értékelik a kifogásokat. Mindkét magatartásforma helytelen, és arra kell törekedni, hogy ezeket a hibákat a Fidesz-politikusok elkerüljék – fejtette ki Lázár.
A Magyar Hírlap szerint Hoffmann – aki fideszes és KDNP-s párttagsággal is rendelkezik –, először a Fidesz-frakciónál kérte az eljárás megindítását, de azt a frakcióvezetés nem tudta értelmezni, hiszen az államtitkár nem tagja a Fidesz képviselőcsoportjának. Ezért a Fidesz tagjaként a párt etikai bizottságához készül fordulni.
Az oktatásért felelős államtitkárság nem kívánta kommentálni értesüléseinket. Pokorni Zoltán annyit mondott: továbbra is az oktatással kapcsolatos szakmai kérdésekkel kíván foglalkozni, és arról akar vitatkozni, nem pedig magáról a vitáról.
Ismert: Pokorni Zoltán korábban több alkalommal nyíltan kifogásolta a készülő új közoktatási és felsőoktatási törvény koncepciójának bizonyos elemeit, így például a nulladik évfolyam bevezetésének ötletét, vagy az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentését, és alternatív oktatási javaslatokat is megfogalmazott. Később úgy nyilatkozott, a kormányfő kérte arra még januárban, hogy dolgozzon ki az államtitkárságtól független javaslatokat a hallgatók lemorzsolódása, illetve a diplomások külföldre vándorlása kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.