London is bajba kerülhet a jövőben

2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő kijelentéssel állt elő nemrégiben a spanyol Cinco Días című spanyol gazdasági lapban Alejandro Inurrieta, az Intermoney SA vezető elemzője. A szakember szerint ugyanis Nagy-Britannia lehet az államadósság-válság következő áldozata. Szerinte hiba, hogy a pénzügyi világ médiafigyelme eddig csak az úgynevezett periférikus államokra – Görögországra, Portugáliára és Spanyolországra – összpontosított, pedig a központi magban, vagyis az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy Németországban is példátlan recesszió szabadulhat el.
Mint írja, a brit gazdaság helyzete több szempontból is kritikus. A gazdasági válság kitörése óta nyolcszázezer munkavállaló vesztette el állását, hirtelen romlott az állami pénzügy helyzete is, mert a 2008– 2009-es költségvetési évben a GDP 10 százalékát is elérte az államháztartás hiánya. Inurrieta szerint bizonyítható, hogy a GDP eddigi viszszaesése nem átmeneti jelenség, hanem tartós brit recesszióra kell felkészülnünk. A pénzügyi és hitelválság 2008-as kitörése után az állam 500 milliárd fonttal, vagyis 850 milliárd dollárra segített a fizetési nehézségekkel küszködő brit pénzintézeteknek. Ennek a hatalmas támogatásnak ellenére is folyamatos likviditási nehézségekkel küzd a Lehman Brother’s 2008-as csődje óta az ír és a brit pénzrendszer is. Bár a 2009–2010-es költségvetési évben valamennyire rendeződött a pénzügyi helyzet, nem lehet kizárni az államadósság- és bankválságot, ezért nagyon sebezhető a brit gazdaság. A munkanélküliség és az elszegényedés jelenlegi szintje kikezdheti a brit gazdaság szerkezetét is, ami Nagy-Britannia pénzügyi nagyhatalmi vezető szerepébe kerül – írja a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.