Már a Te Deum is baj?

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét mélyen felkavaró szörnyűség történt a magyar uniós elnökség idején a liberálisok szerint. A katasztrófát tetézi, hogy minderre nem is Magyarországon, hanem – jellemzően az elkövetők arcátlanságára – magának az Európai Uniónak a központjában, Brüsszelben került sor. A tények: az Európai Unió tanácsa magyar elnökségének égisze alatt tegnap koncertet rendeztek, és Európáért misét tartottak a történelmi Szent Mihály- és Szent Gudula-katedrálisban, amelynek számtalan magyar emléke van, közöttük a Habsburg Mária (a franciáknál: Magyarországi Mária) által rendelt, magyar királyokat ábrázoló, ma is látható ablakok.
Virágh András orgonakoncertjét Liszt Ferenc születése 200. évfordulójának szentelte. Az este hét órakor kezdődő misét Erdő Péter magyar és André-Joseph Léonard belga bíboros celebrálta, valamint André Dupuy, a Vatikán unióhoz akkreditált apostoli nunciusa. Az összegyűltekhez Tőkés László püspök, az Európai Parlament alelnöke szólt, majd a misét fogadás követte. A meghívottak között volt Schmitt Pál államelnök. Van Rompuy uniós elnököt külügyi főtanácsadója, Martinusz Zoltán képviselte, és megjelent a belga szenátus elnöke, valamint a belga udvarhoz akkreditált lengyel nagykövet.
Hihetetlen, de igaz: a vezető francia nyelvű belga lap, a liberális Le Soir múlt pénteken „Európa megér egy misét?” főcímmel és „Magyarország a Szent Gudulában rendezi a Te Deumot” alcímmel indított támadást. A lap véleménye szerint ez az alkalom azt idézi fel, hogy a vallások az „intézményekben” egyre nagyobb szerepet játszanak. Ami persze aggasztó a liberális lap szerint. „Olyan mise ez, mint bármely más?” – teszi fel sokat sejtetően a lap a kérdést, amelyből kiderül: a világért sem. És „mivel Magyarországról van szó, kérdések merülnek fel”.
A Le Soir ezután a kellő szövegösszefüggésbe helyezi a közelgő merényletet. Elriasztó címkefelhője: Orbán, az Istenre utaló alkotmány, kereszténység, magyar nemzet, a várható és félelmet keltő abortusztörvény. Az igaz – írja a lap –, hogy a belga elnökség szintén tartott misét, és nyilván a lengyel is fog. Na de a magyar! Majd – a nyomaték kedvéért – megszólal egy euroszocialista képviselőhöz közel álló, „nyíltan szabadkőműves” úr, aki azt mondja, akkor ők is tartanak hasonló „találkozót”, és meghívják az Európai Parlament alelnökét, hogy kvittek legyenek.
Brüsszelben egy tekintélyes „think-tank”, az Európai Politika Központ ma hozza nyilvánosságra az EU szétesésének veszélyéről szóló tanulmányát.
E történet az ahhoz csatolható lábjegyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.