Meghátráltak a multik elől a bolgárok

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trud című bolgár napilap értesülése szerint Miroszlav Najdenov bolgár mezőgazdasági miniszter meghátrált. A tárcavezető mégsem kéri sem az Európai Bizottságot, sem európai tanácsbeli kollégáit, hogy vegyék napirendre annak ügyét, hogy a multik Kelet- és Közép-Európába gyengébb minőségű élelmiszer-ipari termékeket szállítanak, mint Nyugat-Európa szupermarketjeibe.
Miután egy pozsonyi civil szervezet elemzései kimutatták, hogy a nemzetközi vállalatóriások ugyanazon névvel, de eltérő minőségű termékekkel látják el a különféle uniós tagországok szupermarketjeit, a diszkriminatív gyakorlat parázs vitát váltott ki. Lapunk május 10-én beszámolt arról, hogy megkérdeztük az ügyről John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztost és a bolgár agrárminisztert. Az előbbi közölte, a cégek dolga, hogy milyen összetételű terméket dobnak piacra, míg Najdenov hivatala úgy tájékoztatott, hogy „szándékában” áll az ügyet továbbvinni.
Az Euroactiv.com című uniós szaklap most elégedettséget tükröző címmel ellátott cikkében (A kelet-európai „rosszabb minőségű” élelmiszerekkel kapcsolatos vádak arcra estek) azt írta: Najdenov elmondta, nem kap annyi fizetést, hogy a multik ellene indítandó pereinek ügyvédi költségeit állja. A multik diszkriminatív magatartásának tehát nem lesz következménye az EU-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.