Megölték a tálibok vezérét?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megölték tegnap Pakisztánban a Kvettából Észak-Vazirisztánba tartó Omar mollát, az afganisztáni tálibok legendás vezetőjét – közölte az afgán TOLO televízió. Az esetről azonban nem közöltek részleteket. A tálibok azonnal cáfolták a vezérük haláláról szóló híreket. A szervezet egyik, MTI által idézett szóvivője, Zabihullah Mudzsahid szerint Omar molla Afganisztánban tartózkodik, ép és egészséges. A halálhírt az afgán hírszerzés nem tudta megerősíteni, a NATO pedig egyelőre nem kommentálta a feltételezett likvidálást. Az amerikai CNN hírtelevízió által idézett Lutfullah Masál, az afgán hírszerzés szóvivője annyit közölt, több tálib vezető környezetéből úgy értesültek, Omar molla öt napja eltűnt, és emberei eddig sehogy sem tudták őt elérni. A pakisztáni hírszerzés egyik illetékese azonban arról beszélt, „helytálló a hír, hogy Omar mollát megölték”. A tisztségviselő ugyanakkor csak azt hangsúlyozta, a tálib vezetővel Pakisztán területén végeztek. A pakisztáni sajtó egy korábbi jelentése szerint miután az al-Kaida fejét, Oszama bin Ladent alig három hete megölte abbottábádi rejtekhelyén egy amerikai kommandó, a pakisztáni titkosszolgálatoktól valakik egy „jóakarón” keresztül megüzenték a tálib vezetőknek, hogy el kell hagyniuk Pakisztánt. Barack Obama nemrég jelentette ki, szükség esetén újból végrehajtana Pakisztánban katonai rajtaütéseket terroristák ellen.
Közben egy vakmerő akcióban tálib fegyveresek még vasárnap késő éjjel megtámadtak egy pakisztáni támaszpontot Karacsi közelében. A laktanyáért több mint tizenkét órás tűzharcot folytattak, a tizenöt-húsz, lőfegyverrel, rakétagránáttal és kézigránáttal felszerelt, robbanóövet viselő ember két pilóta nélküli amerikai repülőgépet semmisített meg és 12 biztonsági tiszttel végzett. Az akció boszszú volt Oszama bin Laden megöléséért. Kommandósok tegnap visszafoglalták a támaszpontot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.