Megoperálták a diáklányt

Nyolcórás műtétet hajtottak végre szombaton a lengyelországi buszbaleset legsúlyosabb sérültjén. Vele együtt három hetedikes kerekegyházi iskolást még kórházban ápolnak, a többiek tegnap este visszatértek Magyarországra. Wroclawba utaztak tegnap a sérült gyerekek szülei, a kerekegyházi iskola igazgatója, a polgármester és egy tolmács. A varsói konzul a helyszínen segíti a bajbajutottakat.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló szerencsétlenségek
2007. augusztus 19., Románia: Kilenc magyar turista sérült meg, amikor Csíkszereda és Csíkcsicsó között árokba borult egy kisbusz.
2007. október 29., Ausztria: Modriachnál, az A2-es autópályán balesetet szenvedett egy Olaszországból hazatérő magyar turistabusz, három ember meghalt, négyen súlyosan, huszonegyen könnyebben megsérültek.
2009. május 29., Románia: Pusztatopánál egy szlovák kamion ütközött egy magyarországi kisbusszal. Tizenegyen megsérültek, hárman közülük súlyosan.
2010. február 20., Ausztria: A karintiai Innerkrems síterepe közelében az útszéli árokba csúszott a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium sítáborozóit szállító autóbusz. Három utas súlyosan, 29 könnyebben sérült meg. (MTI)


Hazaérkeztek tegnap késő este azok a kerekegyházi iskolások és oktatóik, akik szombaton Lengyelországban szenvedtek súlyos közlekedési balesetet. Három iskolást még Wroclawban kórházban ápolnak, két kislány állapota kielégítő, egy harmadikon pedig – aki belső sérüléseket is szenvedett – szombaton nyolcórás műtétet hajtottak végre. A diákot tegnap lélegeztették, és az intenzív osztályon ápolták – tájékoztatta lapunkat a helyszínről Varga Szabolcs, Magyarország varsói konzulja, aki a rendőrségi vizsgálatot is figyelemmel kíséri, és közreműködött a gyerekek hazautaztatásában.
A tíz hetedik osztályos tanuló és öt felnőtt kísérőjük nemzetközi táborozáson vett részt Lengyelországban, az opolei vajdaságbeli Wolczynban. Szombaton délelőtt a szomszédos alsó-sziléziai vajdasági székvárosba, Wroclawba kirándultak, amikor Namyslów település közelében, egy kanyarban kisbuszuk oldalával nekiütközött egy szembejövő kamionnak. Az autóbusz nem borult fel – vezetője rendkívül ügyesen reagált a váratlan helyzetre –, de a bal oldala öszszetört. A rendőrség szerint egyik sofőr sem fogyasztott alkoholt, és a körülményeknek megfelelően vezettek. A napfényes időben bekövetkezett balesetet feltehetőleg az okozta, hogy a magyar autóbusz defektet kapott, ezért tért át az út bal oldalára – idézte a namyslówi rendőrség illetékesét az MTI. A Baon.hu szerint azonban úgy tűnik, hogy a szemből érkező kamion egy kanyarban átlépte a felezővonalat, és érintőlegesen ütközött a magyar járművel, a defekt ennek lehetett a következménye. A magyar gépkocsivezetőt tegnap újra meghallgatták a lengyel hatóságok.
A balesetben tizenketten sérültek meg, többeket közülük helikopterrel szállítottak kórházba. Az egyik fiúnak eltört a karja, és fejsérülést szenvedett, két gyermeket az opolei kórházban láttak el, mert szilánk került a szemükbe. A táborozók többsége kisebb karcolásokkal megúszta a balesetet, őket kivizsgálás és elsősegélynyújtás után elengedték a kórházból.
Megérkezett tegnap délelőtt Wroclawba az iskolásokért küldött kecskeméti autóbusz, ezen utaztak a sérült gyermekek szülei, Kelemen Márk, Kerekegyháza polgármestere, Gyurkovicsné Bóta Borbála, a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónője és egy tolmács. Kevéssel ezután a busz hazaindult a balesetet épségben megúszó vagy könnyen sérült gyerekekkel és a kísérőkkel, s a körülbelül 450 kilométer megtétele után késő este megérkezett Magyarországra.
Kelemen Márk polgármester a wroclawi kórházból lapunknak elmondta: meglátogatták a gyerekeket, a lengyel orvosok rendkívül szakszerűen és készségesen látják el őket. Lengyel barátaik a kórház szomszédságában foglaltak szállást nekik, a konzul pedig folyamatosan, tegnap éppen a helyszínen segítette őket.
A Lengyelországban maradó négy-öt gyermeket és felnőttet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segítségével külön autóbusszal hozzák majd haza, talán már a hét elején – közölte a távirati irodával a tárca kommunikációs főosztálya. A minisztérium azután döntött így, hogy Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár felvette a kapcsolatot a varsói magyar konzulátussal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.