Megszorítás a román belügynél

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles konfliktus dúl a román belügyminisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek között a megszorítások és a tervezett létszámleépítés miatt. Traian Igas tárcavezető bejelentette: júniusban 36 ezer forintnak megfelelő összeggel csökkentik a több mint százezer dolgozónak járó étkezési hozzájárulást, amely így tízezer forintnyi marad. A tárca szűkös anyagi helyzetével indokolt fejadagmegvonást a tervek szerint később visszakapják a belügyi alkalmazottak.
Az érdekvédelmi szervezetek azonban kételkednek a megvonás ideiglenességében, a rendőrök megalázásának tartják az intézkedést, és utcai tiltakozást jelentettek be a jövő hétre valamennyi megyeszékhelyen. A szakszervezeteket azonban ennél is jobban aggasztja a belügyi tárca azon terve, hogy idén közel 18 ezerrel csökkentenék a rendvédelmi állomány létszámát. Mivel a parlament a napokban leszavazta a belügyminisztérium átszervezéséről szóló, az elbocsátásokat is magában foglaló jogszabályt, Igas leszögezte: ha a létszámleépítés nem ültethető át a gyakorlatba a következő hónapokban, a belügyi alkalmazottaknak 30 százalékos fizetéscsökkenéssel kell számolniuk decembertől. Az ellenzék eközben Traian Basescu bosszúját sejti a belügyi reform mögött amiatt, hogy egy tavalyi rendőrtüntetés részvevői hitványnak nevezték az államfőt; Basescu emiatt hosszú időre lemondott a rendőri védelemről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.