Mézes kenyér, mézesmadzag

A hivatalos versenykiírás szerint a férfi kézilabda-bajnoki döntő valamelyik fél harmadik győzelméig tartott. Valójában persze úgy is fogalmazhattunk, hogy az MKB Veszprém harmadik sikeréig, ami tegnap, a harmadik meccsen a vártnál és a szokásosnál sokkal nehezebben született meg. A címvédő a hajrában fordítva gyűrte le 22-20-ra a derekasan küzdő Pick-Szegedet, ezzel 19. aranyérmét söpörte be, az előző tizenegy szezonban pedig tizedik diadalát aratta.<br />

Munkatársunktól
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán senkiben nem merült fel kétség azt illetően, hogy ez a harc lesz a végső. Legfeljebb annak kapcsán, harc lesz-e egyáltalán. Az első felvonást Veszprémben 33-26-ra, a másodikat Szegeden 33-20-ra nyerte a favorit; különösen utóbbi differencia letaglózó, de az első meccs végkifejlete is csalóka, mert félidőre akkor is minden eldőlt már.
A veszprémiek nyolc játékosa a finálé második találkozója után Katarban szerepelt a nemzetközi szövetség által klubvilágbajnokságnak nevezett tornán; itthon eközben többen a régről ismert „vajaskenyér-túra” kifejezést használták, ám ha már ennél a terminológiánál maradunk, a mézes kenyér ezúttal pontosabb megfogalmazás.
Az alföldieknek ez akár mézesmadzagnak is tűnhetett, hiszen mikor ugorjanak neki a már-már verhetetlen vetélytársnak, ha nem akkor, amikor annak több mint egy kezdőhetesnyi embere pár napja esett be a Közel-Keletről? A sérült Katzirz nélkül, az ugyancsak nem százszázalékos Sulccal a kispadon, tehát csökkent lövőerővel ugyan, de ezt meg is tették. Gyorsan megléptek 5-2-re, és bár a hazaiak 7-6-ra már fordítottak, elsősorban Butenko és Stranovsky négy-négy góljával a szünetben újra vezettek, 12-11-re. A veszprémiek nemcsak a katari intermezzo miatt kézilabdázhattak különleges hangulatban, hanem azért is, mert a távozó Perics, Eklemovics, Lusnyikov és Nagy Kornél búcsúmeccsét játszotta. Vagy mégsem? A második félidő közepére ugyanis négy góllal elléptek a vendégek, a hazaiak körülbelül ekkorra hitték el, hogy akár magyar bajnoki mérkőzésen is baj érheti őket. Addig Perics olykor egyedül tartotta bennük a lelket, de innen összeszedték és nemzetközi színvonalúra emelték a védekezésüket, ráadásul a játékvezetők is megadták nekik az eltelt két évtizedben kiérdemelt tiszteletet. Így az 55. perc elejére, 19-19-nél ismét egyenlő lett az állás, majd ha nehezen is, de beváltva a papírformát, 22-20-ra nyert az MKB. Ennek köszönhetően 3-0-s összesítéssel bajnok, szerdán tehát nem kell már Szegedre utaznia.
A Pick szintén jelentősen átalakuló kerete a nyárra talán erőt meríthet abból, hogy tisztességesen helytállt, a sportág semleges hívei pedig némi elégtétellel vehették tudomásul, hogy itthon ugyan mindenkinél egyértelműen erősebb a Veszprém, azért nem sebezhetetlen. Különösen nem akkor, ha a bajnoki döntő második és harmadik összecsapása közti időszakot Katarban tölti.
Bár végül ez is belefért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.