Minősítők: új regulákat javasol az EU

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén elfogadott állásfoglalásában a hitelminősítő intézetek saját minősítéseikért vállalt polgári jogi felelősségét, az államadósságok minősítésének külön vizsgálatát és egy európai hitelminősítő alapítvány létrehozását szorgalmazta. Ez végül nem tartalmazza a baloldali frakciók azon javaslatát, amely jelentősen szűkítette volna a magánminősítők jogait abban, hogy államadósságot minősítsenek. Megjegyzi viszont, hogy ezen intézeteknek egyértelmű ismérveket kell alkalmazniuk az országok teljesítményének értékelésekor. Ha viszont minősítéseik eltérnek a főbb nemzetközi intézmények előrejelzéseitől, akkor kötelességük magyarázatot adniuk az eltérésekre. A hitelminősítők közötti versenyt az EP egy európai hálózat felállításával serkentené, amely a kisebb intézetek versenyképességét növelné a „három naggyal” szemben. Az EP azt is el szeretné érni, hogy a minősítők polgárjogilag is feleljenek véleményezésükért, és a felelősségre vonás egységes legyen az EU-ban. Szorgalmazzák, hogy az intézetek évente értékeljék korábbi minősítéseiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.