Modellértékű romastratégia

MTI
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlusconi fenyeget. Milánó „cigány várossá” válhat, ha nem marad a jelenlegi polgármester a székében, fenyegette meg az északi nagyvárost Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő Szabadság Népe pártjának képviselőjét, Letizia Morattit az első választási fordulóban legyőzték 6,4 százalékponttal, a kijelentés pedig a második kör előtti kampány részeként hangzott el. Ez a város nyilván nem akarja átadni magát a szélsőbaloldalnak, hogy szétesett, rendezetlen és veszélyes hely legyen, mondta a kormányfő. (MTI)


Magyarország európai uniós tagállamként és elnökként is arra törekedett, hogy hiteles stratégiát dolgozzon ki a romák társadalmi befogadásának előmozdítására – adta értésre a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár keddi brüsszeli nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelynek középpontjában a magyarországi intézkedések álltak. A tájékoztatón részt vett Járóka Lívia (Fidesz), az Európai Parlament egyetlen roma képviselője, a romastratégia jelentéstevője, valamint Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke is. „Úgy érezzük, a polgárok többsége támogatja, hogy megtörténjen a romák integrálódása a fő társadalmi áramlatokba” – jelentette ki Balog Zoltán, akinek az uniós keretstratégia elfogadására irányuló EU-elnöki erőfeszítéseit előző nap Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is méltatta. Hangoztatta, hogy bár a romák integrálásának ügyében az elsődleges felelősség a tagországoké, európai szinten is fontos kérdésről van szó, hiszen a kontinensen körülbelül
8-10 millió roma él.
A Magyarországon eddig tett intézkedések közül az államtitkár elmondta: nemrégiben olyan jogszabályokat is bevezettek, amelyek kimondják, hogy az etnikai és vallási türelmetlenséggel szemben zéró toleranciát kell alkalmazni. Hangoztatta, az sem tolerálható, hogy „félkatonai szervezetek fenyegető magatartással masíroznak fel s alá”, a jogállamiság tiszteletben tartatására egyedül a rendőrség rendelkezik felhatalmazással.
A sajtótájékoztatón Járóka Lívia emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament négy éve folyamatosan sürgette az Európai Bizottságot és más uniós intézményeket, hogy hozzon létre romastratégiát, és bár hosszú időbe telt, a jövő hónapban véglegesen elfogadandó stratégia jó eredménynek mondható. A keretstratégia jelentősége szerinte elsősorban abban rejlik, hogy választ találtak mindazokra a problémákra, amelyekben a társadalmi integráció az elmúlt években sikertelennek bizonyult. Emellett az uniós döntéshozók is megértették, hogy paradigmaváltásra van szükség, mert nem elsősorban etnikai kérdésről van szó, hanem mikrotérségi megközelítésről is. Hozzátette, hogy a siker magukon a szereplőkön, a roma közösségek tagjain is múlik.
Farkas Flórián Brüsszelben reményét fejezte ki, hogy minden uniós tagállam meg is fogja valósítani a most kidolgozott keretstratégiát. Úgy vélte, a megállapodás Európa többi országának is modellként szolgálhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.