Nacionalista fordulat Peruban

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ollanta Humala, a 49 éves nacionalista jelölt nyerte meg a vasárnapi perui elnökválasztás második fordulóját. A szavazatok 89 százalékának összesítése alapján biztosnak látszik a kecsua indián származású Humala megválasztása, mert ellenfele, Keiko Sofía Fujimori, Alberto Fujimori volt elnök-diktátor (1990–2000) elsőszülött lánya csak a nagyvárosokban tudta felvenni vele a versenyt. A belső és déli választókörzetekben Humala hívei voltak többségben, ezért nagyobb arányban fog nyerni a jelenlegi 51-49 százaléknál.
A BBC többek között abban látja sikerének egyik titkát, hogy el tudta hitetni választóival, ha kell, tud változtatni, azaz finomítani álláspontján. 2006-ban ugyanis még vörös pólókban, radikális piacellenes programmal kampányolt – akárcsak az akkor még ereje teljében levő venezuelai elnök, Hugo Chávez. A spanyol El País szerint személyesen a volt brazil elnök, Lula da Silva segített Humala arculatváltásában, hogy eltávolodjon a venezuelai modelltől, ezt igazolta vissza a Moody’s hitelminősítő ügynökség is, támogató jellegű véleményével. Az arculatváltásra azért is volt szükség, mert Keiko Fujimori arra építette kampányát, hogy Humalát Chávezzel és modelljével azonosította. Humala az urnák lezárása után megígérte, hogy megtartja az előző évtized óta ismét kiugróan magas gazdasági növekedést, de szociális program beiktatásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.