Napi sajtószemle

MN
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

RZECZPOSPOLITA
Budapest mindent megtesz, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Varsóval, de a lengyel reakció visszafogott – fogalmaz
Viszonzatlan politikai szerelem című, budapesti keltezésű cikkében a lengyel konzervatív napilap. A tudósító, Marcin Szymaniak beszámol a Terror Háza Múzeumban nyílt, az Andrzej Przewoznik emlékének szentelt kiállításról, megemlíti, a Nemzeti Múzeumban hamarosan egy másik kiállítás is nyílik az ezeréves lengyel– magyar kapcsolatokról, sajnálattal állapítja ugyanakkor meg, hogy a Varsó felé gyakorolt budapesti gesztusok nem találnak forró viszonzásra. A lengyel diplomácia Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal együtt az első európai ligában akar játszani – állapítja meg –, és a kis Magyarország nem tartozik ide.
*****
Soha nem volt ilyen nehéz helyzetben Izrael, állapítja meg egy másik írásában a lengyel lap. Mint fogalmaz, minden jel arra utal, hogy legszorosabb szövetségesei fordulnak el tőle. Az újság megszólaltatja a washingtoni Marshall-alapítvány elemzőjét, Emilio Alessandrit is, aki ugyanakkor megállapítja, hogy Obama beszéde kétségkívül
retorikai váltást tükröz, magában az amerikai politikában azonban hasonlóra nem lehet számítani. Mint aláhúzza, Obama ugyanazon elvek mentén viszonyul Izraelhez és Palesztinához, mint elődei.


THE TIMES
A franciák nem akarnak hinni abban, hogy Dominique Strauss-Kahn megerőszakolta a szállodai szobalányt – elemzi a kollektív psziché szempontjából
a brit lap azt a felmérést, miszerint a többség a kezdődő választási kampány áldozatának tartja az IMF lemondott elnökét. Megemlíti ezzel kapcsolatban azt is, hogy a francia újságírók visszataszítónak tartják, ahogy az angolszász sajtó vájkál vezetőik szexuális életében, s sem látnak abban semmi kivetnivalót, hogy korábban nem ellenőrizték a Strauss-Kahn nőügyeiről szóló információkat.


LePoint.fr
Felkorbácsolta az Amerika-ellenesség hullámait Franciaországban a Strauss-Kahn
körüli botrány, amely szembesítette a nómenklatúrát azzal is, hogy ők sem érinthetetlenek. A francia lap elemzője ennek kapcsán elismeréssel állapítja meg, hogy az amerikai jog hatálya alól az IMF elnöke és a harlemi drogdíler sem tud kibújni.


кoppecпoндeнт.net
Az évszázad építkezéseként írja le az ukrán hetilap a folyók megfordítását célzó, a szovjet fantáziát meghazudtoló terveket. Mint az írás szerzője cinikusan megjegyzi, valóra válnak Hruscsov és Mao Ce-tung álmai, s Kína száraz északi területeit folyók megfordítása révén tennék a mezőgazdasági művelés számára kedvezőbbé. A grandiózus terv megvalósítását húszéves távlatban képzelik el, mintegy 80 milliárd dollárt emésztene fel, s az érintett régiókban 330 ezer falusi paraszt áttelepítésével járna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.