Napirenden az iskolabezárások

Az oktatási bizottság ülésén tiltakoztak a szülők a tervezett iskolabezárások ellen. Az érintettek azt kérték a testülettől, vizsgálják ki, nem követtek-e el jogsértéseket a bezárásról döntő önkormányzatok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, rendeljenek el iskolabezárási moratóriumot addig, amíg az ügyeket ki nem vizsgálják.

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, az önkormányzatok által bezárásra, illetve összevonásra ítélt iskola szülői képviselete jelent meg a parlament oktatási és tudományos bizottságának ülésén a tervezett megszüntetések ellen tiltakozva – közölte lapunkkal Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a testület ülése után. A szakszervezeti vezető szerint a VII. kerületi Janikovszky Általános Iskola és Gimnázium, valamint bonyhádi és kaposvári szülők tiltakoztak az összevonások, illetve megszüntetések ellen, és annak is hangot adtak, hogy több esetben felmerül a jogsértések gyanúja a bezárások kapcsán. A PDSZ elnöke azt javasolta a bizottságnak, hogy állítsanak fel egy albizottságot az iskolabezárásokkal kapcsolatos jogsértések kivizsgálására, és a vizsgálat idejére vezessenek be iskolabezárási moratóriumot. Mendrey ezt azzal indokolta, hogy amennyiben a szülőknek, tanároknak bírósági úton kell megtámadniuk a bezárásról szóló önkormányzati döntést, akkor a legtöbb esetben csak a bezárás után születik meg a jogerős ítélet. Mendrey szerint a bizottság nem zárkózott el a szülők kérésétől, különösen a Janikovszky iskola esetében bizonyult megértőnek a testület.
Emlékezetes: 10 nappal ezelőtt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt tüntettek az iskolabezárások és -összevonások ellen szülők, diákok és tanárok. A demonstrációt a bonyhádi Völgységi Szülői Egyesület szervezte, de Kaposvárról, Kistarcsáról, Érdről, Székesfehérvárról és több fővárosi kerületből is érkeztek résztvevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.