Pályázat hatodik nekifutással

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beérkeztek az ajánlatok a debreceni villamoskocsikra kiírt pályázatra. A hatodik alkalommal kiírt – eddig ötször eredménytelenül zárult – villamostenderen tizennyolc csuklós járművet kíván beszerezni a hajdúsági város.
Lapunk értesülései szerint jó néhány cég megvette a pályázati dokumentációt. Köztük van a magyar gyártókapacitással is rendelkező Ganz-Skoda, a svájci Stadler, amelynek motorvonatai a MÁV vonalain futnak, a lengyel Solaris, a szintén lengyel PESA, amely Szegedre szállított villamosokat, a spanyol–baszk CAF, amely egy korábbi fordulóban első helyen végzett. Mellettük az Alstom, a Bombardier, az AnsaldoBreda, valamint egy aradi román cég is vásárolt a dokumentációból. A kiírás szerint az ár 75, a szállítható utasok száma 15, a járművek energiafelhasználása 10 százalékot nyom a latban. Lapunk információi szerint a legerősebb ajánlatot a Ganz-Skoda és a Solaris tette. A Ganz ráadásul az egyetlen a gyártók közül, amely hazai munkaerő foglalkoztatásával állítja elő a járműveket.
A Solaris által szállítandó villamos prototípus, azaz még csak rajzasztalon létezik. A most futó, hatodik pályázat során nem hibázhat a kiíró Debrecen városa, mert két és fél éven belül le kell zárnia a beruházást. A villamosok beszerzését ugyanis az Európai Unió támogatja, és a tendert határidőre meg kell valósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.