Parlamentkerülők

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki belenéz a vagyonnyilatkozatokba az Országgyűlés honlapján, nem érti, a jó körülmények között élő honatyák miért vannak nekikeseredve a 40-50 ezer forintos mínusz miatt. Igaz, vannak köztük olyan szegény flótások, mint Fletó, akinek be kell érnie egy szűkös pápai panellakással


Hatalmas botrányt csaptak a szocialisták, amiért parlamenti hiányzásaik miatt levontak a tiszteletdíjukból. Pedig egyre fogadkoznak, hogy az ország problémáival akarnak foglalkozni, az MSZP-n belüli pozícióharcnak egyszer és mindenkorra vége. Amint lezajlik a kongresszus meg a Gyurcsány-féle pártszavazás, minden idegszálukkal a választók bújára-bajára koncentrálnak. Ez a nagy petárdadurrogtatás egyáltalán nem azt jelzi, hogy felhagytak a köldöknézéssel. Ha nem tudnánk, hogy nem az anyagilag gyengén eleresztett néprétegekből verbuválódtak, azt hihetnénk, a gonosz házelnök sok halmozottan hátrányos éhes szájtól vonta meg a napi betevőt. Holott ha valaki belenéz a vagyonnyilatkozatokba az Országgyűlés honlapján, még kevésbé érti, a minimum konszolidált viszonyok között élő honatyák miért vannak úgy nekikeseredve a negyven-ötvenezer forintos mínusz miatt. Igaz, vannak köztük olyan szegény flótások, mint Fletó, akinek be kell érnie egy szűkös pápai panellakással, de mégsem ez a jellemző az utódpárti tájékon. Még a bukott miniszterelnök sem él Apróék kegyelemkenyerén, nem kell lecsippenteni Klára asszonynak a kosztpénzből, hogy ki tudják gazdálkodni a lelketlen levonást.
Lám, mégis háborog a szocialisták lelke. Nem találnak nyugvást a kormány napi rutinócsárlásában sem. Tóbiás József frakcióigazgató, Ujhelyi István országgyűlési alelnök – akitől megosztó céllal nem vont a házelnök, de ő azért nem kér a Júdás-pénzből, és befizet a pártkaszszába – egymásnak adták a mikrofont, panaszkodva a szerintük kicsinyes bosszúra. Megszólalt Simon Gábor választmányi elnök, valamint Szanyi Tibor is, aki azzal rontott az országgyűlési elnökre: bekaphatja az ellenzéktől megvont pénzeket. A baloldali pártlapok majd annyi teret szenteltek a témának, mint a németországi hasmenéses járványnak és Oszama bin Laden likvidálásának együttvéve. Híreink szerint máris gyűjtést indított a Demokratikus Charta a megcsapolt pénztárcájú szocialisták megsegítésére. Van olyan információ, hogy Dániel Péter kaszinótojás-kenési komplexusáról, Károlyi-, valamint Gyurcsány-imádatáról elhíresült ügyvéd Kövér László háza előtt akar éhségsztrájkolni, szájában egy „B. Tibor lopakodó kedvence” rúd téliszalámival. Tiltakozásbónuszként Szűcs Erika nyakában Éhes vagyok! táblával jár-kel a Kossuth téren.
Konszenzus uralkodik baloldali politológuskörökben, hogy a tatárjárás, a fehérterror és a médiatörvény óta ilyen támadás nem érte a demokratikus intézményeket. Úgy tudjuk, jogvédők az Alkotmánybírósághoz és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak az ügyben, és a botrány hangsúlyosan vetődik fel az Európai Parlamentben. Konrád György, Heller Ágnes, Haraszti Miklós, Anettka és Geszti Péter részvételével a szocialisták vitanapot kezdeményeznek az országházi honorgate-ről A Fidesz-diktatúra elfajzása a középkori inkvizíció és a fasizmus bűneinek fényében címmel. Itt tartunk most.
Nem világos, miért vannak meglepődve az MSZP-ben. Kövér László azt nyilatkozta, nem dönthetett másként, mivel az MSZP és az LMP frakciói deklaratívan mondták fel a munkát. Való igaz: nem arról volt szó, hogy slendrián módon elbliccelték a plenáris üléseket. Előre bejelentve követték el a parlamentkerülést. Kollektíve kinyilatkoztatták, hogy az alkotmányozást nem tartják legitim folyamatnak, és nem hajlandók benne részt venni. Egyenesen álságos beszéd. De akkor tessék vállalni a következményeket! Hol látott a világ olyan munkahelyet, ahol valaki kijelenti, hogy nem tartja elfogadhatónak az elvégzendő munkát, nem megy be hónapokig, de a pénztárhoz mégis odasomfordál, és fel van dúlva, amiért levontak valamicskét a fizetéséből? A Fidesz meg tudta tenni több ízben is, hogy a saját hiányzó és keményen megbüntetett képviselőitől levont pénzt karitatív célra fordítsa. Még Orbán Viktornak is be kellett fizetnie egy összeget 2008-ban. Az MSZP-seknek már saját bojkottbejelentésük idején eszükbe juthatott volna ilyesfajta megoldás. Eleve felajánlhatták volna tiszteletdíjuk legalább egy részét emberbaráti célokra, megelőzve a házszabály alapján várható csökkentést. Ebből még népszerűtlenség-kozmetikázási tőkét is kovácsolhattak volna. De nem, ők minden fillért a fogukhoz vernek, s úgy ragaszkodnak bármely lehullott pénzecskéhez, hogy uzsorások sem különbül. Amúgy ha annyira hiányzik az a pár rongyos bankó, protestáljanak Gyurcsány testvérüknél, rajta próbálják bevasalni az elmaradt stekszet. A kádkövek ura szólította fel januárban bojkottra saját pártját és az összes ellenzéki erőt – a Jobbikot is beleértve! –, kerüljék a parlamenti munkát, mint ördög a bérmálkozást. Haragosan fröcsögte átkait: – A világméretű médiavihar kutya füle volt ahhoz képest, amivel a Fidesz szembenézhet, ha meg meri tenni – mármint az új alkotmányt. Hiába taszigálnák immár kifelé az őszödi trágárt Mesterházy Attiláék, az ő szélsőbaloldali forgatókönyvét hajtották végre a törvényhozási sztrájkkal. Hogy egy ideje a Távozz tőlem, Gyurcsány! fohász dívik náluk? Előbb kellett volna meggondolni az expártelnöki kotta szolgai követését. Későn ébredtek rá: Gyurcsánytól való távozás után reklamációnak helye nincs.
Azért dúlnak-fúlnak a szocialisták, mert továbbra is azt hiszik: ők mindent megtehetnek. Másként nem lett volna képük a házelnökhöz frakcióvezetői igazolást küldeni, kérvényezve a szavazások több mint egyharmadáról való távollét ellenére fizetésük maradéktalan folyósítását. Az MSZP-ben azt képzelik, sztrájk alatt bárhol a földön fizetés jár? Hogy példánkat infantilizmusukhoz szabjuk: mi lenne, ha egy szülő oly indokkal igazolná gyermeke hiányzását: nem bírják a tanár úr nevelési elveit meg a buráját, és nem tartják megfelelőnek a tananyagot? A szerelőüzemben meg üzenne a melós, hogy amíg nem Mercedeseket hoznak dukkózni, rá ne számítsanak. Ha esetleg egy Audi beesik, talán lehet szó egy kis fusizásról. Ugye abszurd lenne? Csak a parlamentben nem mehetnek normálisan a dolgok a szocik szerint? Ha ezt a sumákolási botrányt elnézték volna nekik, soha nem lehetett volna kifogásolni az ellenzék bármilyen munkaszabotálását. Hisz ha az alaptörvény esetében nem gond a provokatív nemdolgozási mozgalom, az egyszerű törvények esetében még kevesebb jogalap lenne a szankcióra. Ha nem hencegnek azzal, hogy direkt tesznek a parlamenti munkára, a házelnök valószínűleg kénytelen lett volna elfogadni a frakcióvezetés igazolását. A házszabály 1995-ös módosítása ugyanis igen széles lehetőségeket teremt a plenáris üléseken való megjelenés alóli mentességekre. A honatyának a ház falain belül és kívül is támadhat feladata, és ezt méltányolni kell. A képviselői tevékenységnek tudniillik csak egy szelete a plenáris jelenlét és a szavazás. Akkor viszont erre kell hivatkozni, nem kérkedni, hogy kimondottan az Országház-kerülés az ambíciójuk.
Többek között ezért nem érv, hogy Orbán Viktor sokszor nem volt jelen az üléseken a 2002–2006-os ciklusban. És emiatt harmatos argumentáció, hogy a Fidesz is bojkottálta Gyurcsány beszédeit 2006 és 2009 között. Csupán az előre bejelentett felszólalásairól vonultak ki a Fidesz–KDNP képviselői. A két frakcióvezető pedig válaszra is érdemesítette a becsületét elpackázó, tisztére többszörösen méltatlanná váló illetőt. Olyan parlament lenne az álbaloldal álma, ahová nem járnak be a honatyák? Úgy tűnik, igen. Az ő ideáljukat fogalmazta meg Weöres Sándor Birkaiskola című versében. „Egyszer volt egy nagy csoda, / neve: birka-iskola. / Ki nem szólt, csak bégetett, / az kapott dicséretet. // Ki oda se ballagott, / még jutalmat is kapott, / így hát egy se ment oda, / meg is szűnt az iskola.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.