Parton hever a Rupert mentőhajó

Hírösszefoglaló
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már sokan fürödtek az első nyáriasan meleg hétvégén a Balatonban, miközben Zánkán a parton állt leponyvázva – a korábban áprilistól decemberig vízen lévő –, körülbelül ötvenmillió forintért megvásárolt, s csaknem húszmillió forintért felszerelt egyetlen balatoni sürgősségi mentőhajó, mert nincs pénz a működtetésére – adta hírül a távirati iroda. A hajó üzemeltetéséhez a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) kezdetben a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) nyújtott támogatást, amely forrás hiányában ezt tavaly óta nem tudja megtenni. A VMSZ vezetője, Bagyó Sándor nem nyilatkozott a kialakult helyzetről, csak annyit közölt, szervezetük jelenleg is tárgyal a kormánnyal.
A Rupert nevű sürgősségi mentőhajó 2009 második felétől teljesít szolgálatot a Balatonon, teljes esetkocsi-felszereltséggel, mentőtiszttel vagy mentőorvossal. Tavalyi statisztika szerint több mint nyolcvan esetben segített partra bajbajutottakat, huszonnégy esetben a gyorsaságának és felszereltségének köszönhetően mentve emberéletet.
A BFT múlt heti ülésén Jamrik Péter, a szervezet közbiztonsági tanácsosa arra figyelmeztetett, hogy forrás hiányában veszélybe került az elmúlt évek jelentős közbiztonsági fejlesztéseinek – köztük a sürgősségi mentőhajónak – az üzemeltetése a Balatonnál. Bóka István, a BFT elnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) megfogalmazása szerint nyolcvanmillió forintnyi támogatás hiányzik, amelynek felére azonnal szükség lenne ahhoz, hogy a Balatonnál élők és az odalátogatók biztonságát megfelelően garantálni tudják.
Az utóbbi években a balatoni viharjelző rendszer április elejei beindításával helyezték vízre a hajóikat az állami feladatot ellátó civil vízi mentők, ami az idén csak részben történt meg. Az MTI értesülései szerint a VMSZ két magáncég támogatásával eddig három kis hajót tudott üzembe helyezni, és tart készenlétben a kilenc egységes flottájából. Nem működik ugyanakkor a VMSZ zánkai diszpécserközpontja, amely az előző évek szezonjaiban napi 24 órában teljesített szolgálatot, több kisebb vízimentő-szervezet munkáját is koordinálva. Jelenleg mentésirányítást nem végez, de telefonos riasztást fogad.
A VMSZ tavaly óta nem kap semmiféle központi támogatást, ennek ellenére folytatja a vízimentő-képzést, amellyel a strandi szolgálatát látja el. A frissen végzett tucatnyi vízi mentő vizsgája apropóján vasárnap tartottak bemutatót Tihanyban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.