Pedagógusnapon tüntetnek a tanárok

2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos demonstrációt tartanak pedagógusnapon a közoktatási szakszervezetek a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma előtt, mert szerintük a miniszterelnök kitérő választ adott követeléseikre, nem jelölt ki tárgyaló félt, s későre tolta az egyeztetés időpontját. Szeptembertől sztrájk is lehet. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke lapunknak kijelentette: Orbán Viktor azt üzente, csak a szociális konzultáció lezárulta után kezdődnek egyeztetések, július közepére azonban várhatóan eldől az összes oktatási sorskérdés (így az államosítás és a pedagógusok óraszámával kapcsolatos terv), ezzel okafogyottá válik a tárgyalás. Mendrey leszögezte: a szociális konzultáció nem válthatja ki a szakmai szervezetekkel való egyeztetést.
A korábban sztrájkelőkészítő bizottságot alakító öt szakmai szervezet ezért június 5-ére, pedagógusnapra országos tiltakozó demonstrációt szervez a szakminisztérium épülete elé. Céljuk továbbra is a szakmai egyeztetések kikényszerítése. Ha ez nem hoz eredményt, szeptembertől általános pedagógussztrájkot hirdetnek. Az öt közoktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OVSZ) május 5-én hozott létre ágazati sztrájkelőkésztő bizottságot. Ezután fordultak a kormányfőhöz, kifogásolva, hogy nem vonták be őket a közoktatás átalakításával kapcsolatos előkészítő munkába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.