Pokorni nem vétett etikai hibát

A Fidesz etikai bizottságának egyhangú döntése szerint nem követett el etikai vétséget Pokorni Zoltán, ugyanis az oktatási kormányzat elképzeléseivel kapcsolatos kritikái nem lépték át a szakmai vita határát. Pokorni az oktatás érdekében továbbra is kész együttműködni az államtitkárral.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem követett el etikai vétséget Hoffmann Rózsa államtitkárral szemben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azzal, hogy a sajtóban több alkalommal kifogásolta az új közoktatási és a felsőoktatási törvény koncepciójának bizonyos elemeit – tudtuk meg a Fidesz etikai bizottságának mintegy másfél órás ülése után. A testület egyhangú döntést hozott, és azzal indokolta az oktatáspolitikus felmentését, hogy kifogásai nem lépték át a szakmai vita határait. A bizottság azután döntött, hogy meghallgatta Hoffmann Rózsát és Pokorni Zoltánt. Az oktatási államtitkár tudomásul vette a döntést. – Bízom abban, hogy ezek után Hoffmann Rózsa is belátja, a Fideszben ezeket a vitákat azért folytatjuk le, hogy minél jobbá tegyük a hazai oktatás rendszerét, nem pedig személyes indíttatásból – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.
*
Leszögezte: az őt meghurcolni akaró eljárás arra volt jó, hogy bebizonyosodjon, nem lehet presztízskérdésként vagy személyes hiúsági kérdésként kezelni az olyan nagy horderejű döntéseket, mint az oktatás megújítása. Hozzátette: mivel az oktatás területén rendkívül fontos hónapok jönnek, továbbra is kötelességének érzi, hogy elmondja a véleményét annak érdekében, hogy az oktatás megújítása a lehető legjobb legyen. Leszögezte: kész együttműködni bárkivel, de ez a szándéka nem a tekintélytiszteleten alapul, hanem az oktatás tiszteletén.
Hoffmann Rózsa nem kívánta kommentálni az etikai bizottság ülésén történteket, csupán annyit mondott: az eljárás kezdeményezésével az volt a célja, hogy a nyilvánosság kizárásával tisztázzák ezt az ügyet, és továbbra is tartja magát ehhez.
Hoffmann azért kezdeményezett etikai eljárást Pokorni ellen, mert a politikus a nyilvánosság előtt többször kritizálta az államtitkár elképzeléseit, és Hoffmann szerint ezzel akadályozza a kormányzati munkát. Az etikai bizottság büntetései a megrovástól a kizárásig terjedhetnek, amelyek ellen nem lehet fellebbezni. Úgy tudjuk: az államtitkár célja az volt, hogy az etikai bizottság szólítsa fel Pokornit magatartása abbahagyására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.