Robbantások három európai IKEA-ban

Átvizsgálta tegnap a belga rendőrség az ország valamennyi IKEA bútoráruházát, miután hétfőn este, röviddel a bolti zárás előtt Gent, a hollandiai Eindhoven és a belga határhoz szintén közel fekvő franciaországi Lille városában lévő IKEA áruházakban bombák robbantak.

2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga IKEA vállalat szóvivője közölte, a rendőrség „megelőző ellenőrzést” végez és nem tervezik a hat belgiumi bútoráruház bezárását. Gentben a rendőrök négy aknakereső kutya segítségével végezték az áruház átvizsgálását. A robbanások egyetlen esetben sem okoztak személyi sérülést vagy anyagi kárt. A genti IKEA-ban történt robbanás következtében azonban egy áruházi alkalmazott és egy biztonsági őr fülfájdalomra panaszkodott.
A robbanószerkezeteket távolról hozták működésbe.
A Lille városa mellett lévő IKEA-ban két detonáció okozott riadalmat: az egyik délután fél hatkor és egy negyedórával később, háromnegyed hatkor. Az ottani robbanószerkezeteket a konyhaeszközök között rejtették el. Szemtanúk szerint a kereskedelemben is kapható, petárdaszerű anyag okozhatta a robbanást és inkább megfélemlítésről lehetett szó, mintsem arról a szándékról, hogy bárkinek is sérülést okozzanak.
Az eindhoveni IKEA áruház esetében kukába helyezték a bombát. A holland tűzszerészek később még felrobbantottak egy gyanúsnak tűnő csomagot is – jelentette be az ottani rendőrség.
A genti rendőrség szóvivője a belga hírügynökségnek elmondta, felvették a kapcsolatot holland és francia kollégáikkal, hogy kiderítsék, van-e kapcsolat a három helyen elkövetett robbantások között.
Az IKEA stockholmi központjában úgy nyilatkoztak, hogy kis erejű robbanás történt három áruházukban, de a vállalat semmiféle fenyegetést nem kapott. A társaság szóvivője megerősítette, hogy Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában ma valamennyi üzletüket kinyitották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.