Röviden

MTI
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosított törvény védi az állatokat
Általános önkormányzati ebadó, a kölyökkutyák kikötésének tiltása, az állatvédelmi bírság drasztikus emelése, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltása, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározása. Többek között ezeket is tartalmazza az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának nyilvánosságra hozott tervezete. Az új szabályok alapján ugyanakkor bevezetnék az ebrendészeti hozzájárulást. Ez alól azok a gazdák mentesülnének, akik ivartalaníttatják és csippel látják el a kutyájukat, illetve háztartásonként egy eb után kérelmezhető az önkormányzatnál a fizetési kötelezettség alóli felmentés. A menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, ez az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti – olvasható a tervezetben. (MTI)

Petíció a megvert környezetvédőért
Petícióban álltak ki környezet- és természetvédő szervezetek a nemrégiben megvert szikszói Kaposi Zoltán mellett. A zöldek együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezik ki a Szikszói Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnökének bántalmazása ügyében, és egyúttal tiltakoznak az ellen, hogy bárki a jogszerű eljárásokat mellőzve fizikai megfélemlítéssel próbálja leállítani a helyi közérdekű környezeti problémákat nyilvánosságra hozó aktivista tevékenységét. Kérik a rendvédelmi szerveket, hogy fokozott erőket mozgósítson az általános környezeti jogokat védő aktivista személyes biztonságát veszélyeztető megfélemlítési kísérletek felderítésére és méltó megbüntetésére, és vizsgálják meg azokat a gazdasági érdekközösségek jogszerű működését, amelyek környezetkárosító magatartását Kapusi a nyilvánosság előtt kifogásolta az elmúlt években. (H. Gy.)

Erdőirtás szélerőművekért
Szélenergiapark létesítését tervezi a Dél-Erdélyben a Zsil-völgyében fekvő Petrilla város önkormányzata egy német céggel közösen. A szélenergiaparkot Petrillától néhány kilométerre, a Dobraia-hegyen építik fel, ahol az előzetes mérések megfelelő mértékű szélmozgásra utalnak – írja mai számában a Nyugati Jelen című aradi napilap. A német cég negyven óriási szélkereket szándékozik felszerelni, amivel a petrillai lesz Románia legnagyobb szélenergiaparkja. A beruházás körülbelül 150 millió lejbe (nagyjából egymilliárd forintba) kerül a város polgármestere, Ilie Paducel szerint. A bányaváros önkormányzata a hegytetőig vezető erdei út kiszélesítését, illetve többhektárnyi erdő kivágását tervezi. A szélmalmok 2012-től 70 megawatt energiát termelnek, amelyből biztosítják a bányaváros ingyenes közvilágítását. (greenfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.