Sötét felhők Ashtonék feje fölött

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminiszterek Brüsszelben tegnap véget ért kétnapos tanácskozása idején sincsenek igazán jó „passzban” az uniós külügyek. Egyre több támadás éri az EU külkapcsolatainak vezetőjét, Catherine Ashtont, aki a belga külügyminisztertől a napokban kapott bírálat után újabb nyilvános kritika célpontja lett. Ezúttal David Lidington, az európai ügyekért felelős brit miniszter mondta egy brüsszeli sajtókonferencián, hogy „némileg megmosolyogtató”, amikor Lady Ashton az uniós diplomáciai gépezetének további 30 millió eurót követel az eddigi 460 millión felül.
De a jelek szerint a horvát csatlakozás ügye sem megy olyan simán, mint azt a magyar uniós elnökség és más tagállamok is szeretnék. A külügyminiszterek hétfő esti vacsorájáról tényeket rögzítő közlemény helyett csupán néhány semmitmondó sort adtak ki. De mint kiderült, a franciák, a britek és a hollandok nem szeretnék, ha újrajátszódna a román és a bolgár csatlakozás, amikor kiderült, hiába a bővítési fejezetek sikeres lezárása, a két ország nem volt felkészülve az uniós tagságra. Így most elsősorban a franciák azt szeretnék, ha a fejezetek lezárása és a tényleges csatlakozásig eltelő egy-két évben további ellenőrzésnek vetnék alá a horvátok „EU-állóságát”, mondta tegnap Alain Juppé francia külügyminiszter a sajtónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.