Spanyol tavasz Madridban

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forradalom, nem buli! – állt egy transzparensen a madridi Puerta del Sol téren, ahol a hatósági tiltás ellenére mintegy harmincezren tüntettek tegnap, a helyhatósági és részleges tartományi választások idején. Az akció szervezői megpróbálták rávenni a madridiakat, hogy egyik pártra se szavazzanak, hanem távolmaradásukkal jelezzék az ország irányítóinak, mennyire ellenzik a kormányzó szocialisták által képviselt utat. Esperanza Aguirre, a madridi tartomány néppárti elnöke ugyanakkor tiltakozott az „arab tavasz” megjelölés ellen, mondván, hogy ha rajta múlt volna, már rég kitette volna José Luis Zapatero kormányfő szűrét, de róla nem állítható, hogy diktátor lenne, mint az egyiptomi Mubarak vagy a tunéziai Ben Ali. A „felháborodottak” egyelőre Barcelonában és Madridban is megüzenték a tiltakozásukat betiltó hatóságoknak, hogy maradnak ott, ahol vannak. A rendőrség nem kezdte el a sátortábor felszámolását, s elemzők szerint várhatóan a szavazás után is folytatódik a tiltakozó akció. Spanyolországban 21 százalékos a munkanélküliség, a fiatalok körében ez a mutató 45 százalék.
A hét éve kisebbségben kormányzó szocialisták (PSOE) vesztésre állnak majdnem minden tartományban, hiába jelentette be április közepén a kormányfő, hogy jövőre nem indul a PSOE színeiben az általános választásokon. A Néppárt csökkenő arányban ugyan, de biztosan vezet a neki fontos országrészekben, és olyan bástyákat vehet be, amelyek eddig kizárólag a baloldalhoz tartoztak. A legutolsó felmérésekig biztosnak látszott az elmúlt hónapokban tapasztalt tendencia: a választók úgy büntetik a kormányt a válságkezelő intézkedések miatt, hogy a legnagyobb ellenzékre, a Néppártra szavaznak. Az első eredményekre lapzártánk után derült fény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.