Szabics Imre: Jobb vagyok, mint valaha

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabics Imre egyike a magyar labdarúgás máltai bűnbakjainak. A La Vallettán 2006 októberében elszenvedett 2-1-es emlékezetes vereség óta a válogatott közelébe sem került. Egészen múlt péntekig, amikor Egervári Sándor kihirdette a Luxemburg és a San Marino elleni mérkőzésre készülő keretet. A 30 éves, 21 válogatott fellépésén 9 gólt szerzett csatár egyrészt nyilván annak köszönheti a meghívást, hogy a csatárok közül Szalai Ádám, Priskin Tamás és Rudolf Gergely is sérült, másrészt viszont kiváló idény végéhez közeledik a Sturm Grazzal.
– A grazi és a stuttgarti évek után kevésbé sikeres szakasz következett a pályafutásában Kölnben, Mainzban és Augsburgban. Minek köszönheti ismét a jó formáját?
– Több összetevője van ennek. Egyrészt, sajnos, engem sem kerültek el a sérülések, s hosszabb kihagyás után, különösen egy külföldinek, nehéz visszaszerezni az edzője bizalmát. Másrészt nyilván az sem használt a megítélésemnek, hogy kimaradtam a válogatottból. Ha a nehéz időszakban itthonról megkapom a kellő támogatást, bizonyára másképp alakul a karrierem, Mainzból például aligha kellett volna a másodosztályú Augsburgba szerződnöm.
– Igazságtannak tartja, hogy a máltai vereség után – most már tudjuk, majdnem öt évre – kimaradt a válogatottból?
– Maradjunk annyiban, méltánytalannak. 2003-ban, huszonhárom évesen az év játékosának választottak Magyarországon, ehhez képest furcsállottam, hogy két év múlva generációváltás ürügyén nem fértem bele az akkori kapitány elképzeléseibe.
– Várhidi Péter után Erwin Koeman, s egy éven át Egervári Sándor sem számított önre. Sérti az önérzetét, hogy most is csak azért figyeltek fel önre, mert Szalai, Priskin és Rudolf is sérült?
– Erre most mit mondhatnék? Az elmúlt években teljesen feledésbe merültem. Pedig közben olyanok is lehetőséget kaptak, akiknek a statisztikájuk nem jobb az enyémnél. Nem tagadom, rosszul esett ez a bánásmód. Németországban például Podolskira és Kloséra annak ellenére mindvégig számított Joachim Löw, hogy a Bayern Münchenbe nem fértek be.
– Tudott róla, amikor Egervári Sándor megnézte az Austria Wien ellen? Ha igen, emiatt volt önben drukk?
– Először csak a két segítője, Kenyeres Imre és Csábi József figyelt meg a Rapid ellen, amiről nem tudtam. Akkor jobban is ment a játék. Egervári Sándor érkezéséről értesítettek, s azt nem állítanám, hogy izgultam, de tudat alatt nyilván még jobban bizonyítani akartam.
– Augsburgban sem volt és Grazban sincs szem előtt idehaza, hiszen a mérkőzéseit a magyar csatornák nem közvetítik. Jobb vagy rosszabb játékosnak tartja magát, mint öt-hat éve?
– Mindenképpen jobbnak. Huszon-egynéhány évesen ösztönösen játszik az ember, azt sem tudja, mi miért történik a pályán. Ma már sokkal tudatosabb vagyok.
– Még egy forduló hátravan az osztrák bajnokságból, amit akár meg is nyerhetnek a Sturmmal. Ha lenne ajánlata, ismét kipróbálná magát Németországban?
– Soha ne mondd, hogy soha, de most úgy gondolom, a családommal hosszabb időre berendezkedtünk Grazban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.