Százhatvanezren gyűjtöttek hulladékot

Országszerte 1500 helyszínen több mint 160 ezer ember gyűjtött szemetet szombaton. A TeSzedd! elnevezésű akcióban több ezer tonna hulladékot szedtek össze a kezdeményezéshez csatlakozó civilek. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár bejelentette: a mostani hulladékgyűjtő napot hagyományteremtőnek szánják. Az akcióban Schmitt Pál köztársasági elnök is részt vett.

MTI
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül félszáz ember gyűlt össze szombat reggel az újhatvani kispiac környékén, hogy a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű hulladékgyűjtő akció keretében megtisztítsa a városrészt az illegális szemétkupacoktól. Az önkormányzat munkatársa rövid eligazítást tartott a megjelenteknek, akik között ott voltak például a helyi motoros egyesület, egy városi sportklub tagjai, csakúgy mint az egyik multinacionális vállalat hatvani gyárának dolgozói. Térképek alapján elosztották, hogy ki melyik utcát, teret vagy településrészt tisztítja meg a szeméttől, majd az aktivisták söprűt, kesztyűt és kék nejlonzsákokat kaptak.
Karlovics Alíz hatéves kislányával, Natáliával egy, a vasút közelében levő, erősen szennyezett területet választott célpontnak. A fiatalasszony azt mondta, hogy kifejezetten kislánya kérésére csatlakoztak az akcióhoz. Natália még arra is megkérte édesanyját, hogy önkéntesként regisztrálja őt a teszedd.hu oldalon. Az asszony kitért arra, hogy megpróbálta a barátait is bevonni a közös munkába, de egy részük nem ért rá, másokon pedig nem látta a lelkesedést.
A helyszínre érkezve egyértelművé vált, hogy a vasút melletti rész megtisztítása nem ígérkezik könnyű feladatnak. Messziről úgy tűnt, csak néhány, az út szélén heverő műanyag palack csúfítja a környezetet, de hamarosan tömegével került elő az illegális hulladék. Csak nehezítette a munkát, hogy a hulladékot nehezen lehetett megtalálni a félméteres fűben-gazban. Miközben anya és lánya fáradhatatlanul töltötte a zsákokat, többen is elmentek mellettük. Legtöbben közönnyel az arcukon figyelték az asszony és kislánya fáradozásait.
Másfél óra elteltével 6-7 zsáknyi szemét gyűlt össze, és emellett egy kisebb halomba rakták azokat a tárgyakat, amelyek méretüknél fogva nem lehetett becsomagolni. Az összeszedett szemét nagy részét a műanyag flakonok, sörösdobozok tették ki, de találtak személyautó külső gumikat, sőt televíziót, cementet és egy zsáknyi zselés anyagot, amely minden bizonnyal veszélyes hulladék volt. Alíz emellett rábukkant egy iratokkal teli, amúgy értékeitől már megfosztott pénztárcára is, amely egy tari hölgy tulajdona volt. Az asszonyt később fel is hívták, aki szomorúan mondta, hogy a bukszáját munkahelyéről lopták el tőle, de sajnos már minden iratot megcsináltatott.
Alíz kislányával a következő két órában a Teleki utca két játszóterén folytatta munkáját, az egyik nem adott nagy feladatot nekik, a másik azonban hemzsegett a hulladéktól. Találtak ott műanyag palackok mellett ruhaneműt, egy számítógépes monitort és felszámolták egy hajléktalan korábbi „fekhelyét” is. A munkát délben befejezték, mások azonban még késő délután is illegális hulladékok után kutattak, erről este körülbelül száz zsák tanúskodott a herédi úton. Alíz azzal köszönt el, hogy „Viszontlátásra”, ezzel is jelezve, hogy máskor is hajlandók hasonló munkára.
Bár azt nem lehet kijelenteni, hogy az ország megszabadult az illegális hulladéktól, az erőfeszítésnek így is komoly eredménye volt. Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkára szombaton Eger határában összegezte a TeSzedd! elnevezésű akció tapasztalatait, jelezte, hogy országszerte 1500 helyszínen több mint 160 ezer ember több ezer tonna szemetet szedett össze. Hozzátette: a hagyományteremtőnek szánt szemétgyűjtő naphoz, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezett, környezetvédő és más civil és társadalmi szervezetek, cégek és magánszemélyek csatlakoztak. Úgy fogalmazott, mindennek az a célja, hogy Magyarország egy kicsit tisztább legyen.
– Ahol veszélyes hulladékot, mozdíthatatlan méretű tárgyakat találtak az önkéntesek, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, illetve a nemzeti parkok távolítják majd el a hulladékot. A szakemberek még a jövő hét folyamán is takarítanak – tette hozzá. Arról is szólt, hogy a tervek szerint ősszel az Országgyűlés elé kerül, és 2012 januárjában életbe lép a hulladékgazdálkodási törvény, amely az unió legfontosabb céljaival összhangban a hulladék újratermelődését akadályozó ösztönzőket tartalmaz majd, illetve a szelektív gyűjtést és az újrahasznosítást támogatja. – A hulladéklerakást és a hulladékégetést azonban nem támogatja majd a jogszabály. A lerakott hulladékot ugyanis értékes erőforrások mozgósításával kell öszszeszedni, az égetés pedig levegőszennyezést, ily módon egészségkárosodást okoz – hangsúlyozta Illés Zoltán.
Az aktivisták országszerte egy sor megdöbbentő vagy veszélyes hulladékra bukkantak. A Kaposvár melletti Deseda-tónál önkéntes szemétgyűjtők ipari robbanóanyagot találtak. A Somogy Televízió internetes felületén megjelent híradás szerint munkatársaik leltek rá a robbanóanyagot tartalmazó csomagra. Információjuk szerint a robbanóanyag 1000 grammos paxit, amely oxigénnel érintkezve vagy a vízbe dobva azonnal robban. A Borsod megyei Szirmabesenyőtől egészen Felsőzsolcáig, a Kis-Sajó torkolatáig önkéntesek az elmúlt évek árvizei után ott maradt kommunális hulladékot szedték a Sajó folyó jobb és bal partján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.