Szélnek ereszti a gyerekeket az alapítvány

Meggyengült anyagi helyzete miatt nem kezdi el az új tanévet győri általános és középiskolájában, valamint kunszigeti oktatási intézményében a Vocational Academy Alapítvány. A szervezet korábban tucatnyi iskolát vitt csődbe, a pedagógusoknak több száz millióval tartozik.

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kezdődik meg az új tanév a Vocational Academy Alapítvány győri anyaintézményében, a szintén a szervezet által működtetett kunszigeti iskola diákjainak pedig csak a település önkormányzatának jóvoltából lesz biztos helye szeptembertől. Lapunknak a kunszigeti iskolában megerősítették, hogy az alapítványi iskola megszűnik, a jövőben az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit kft. által alapított új iskolába járnak majd a gyerekek. Megtudtuk: az iskola épülete ugyanaz marad, a gyerekeket átveszi az új intézmény, csak annak a diáknak van teendője, aki másik intézményt választ magának. Győrben ennél is nagyobb a baj: a Vocational Academy Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthonban szeptemberben már nem lesz tanítás. Lapunk próbálta elérni az iskola igazgatónőjét, illetve az intézményt működtető alapítvány kuratóriumának vezetőjét, Nagy Ottó Lászlót, ám az intézményben közölték, hogy az igazgató asszony „már nincs”.
Nagy Ottó László a Kisalföldnek az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az alapítvány nem szűnik meg, csak meggyengült anyagi helyzete miatt ideiglenesen – legfeljebb egy évig – szünetelteti tevékenységét, utána „meglátják, hogy a kormány támogatja ezt a fajta oktatási rendszert”. Közölte, 2,2 milliárd forintos ingatlanvagyona van az alapítványnak, ha valamelyik ingatlanjukat sikerül eladni, rendezhetik a tartozásokat.
– Elszomorító és felháborító, hogy az alapítvány a sorozatos törvénysértések ellenére, az állami hivatalok jóváhagyásával éveken keresztül folytathatta káros tevékenységét – jelentette ki lapunk megkeresésére a károsultakat összefogó Árvay Péter sopronkövesdi tanár. Hozzátette: a napokban kézhez kapott végrehajtói értékbecslés szerint az ingatlanvagyon csak 1,3 milliárdot ér, amiből árverezés esetén ennek csak töredéke realizálható, ráadásul az alapítványnak a bértartozáson kívül több mint egymilliárd forintos, végrehajtás alatt lévő tartozása van.
Úgy tudjuk: az alapítvány további adóssághalmozását egy július 1-jétől hatályba lépő törvénymódosítás akadályozza meg, amely az eddiginél lényegesen szigorúbb feltételekhez köti a nem önkormányzati fenntartók iskolaindítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.