Szigorított EU-szankciók

2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburgban tegnap az EU-külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy tovább szigorítják szankcióikat a szír rezsimmel szemben. Az unió eddig kétfajta szankciót foganatosított Damaszkusszal szemben. Az egyik révén 23 szíriai vezető vagyonát fagyasztották be, míg a másikkal vízumtilalmat rendeltek el ellenük, beleértve Aszad elnököt. Diplomáciai források szerint a szakértők még a hét végéig elhatározzák, hogy mely további 15 vezető szír politikust és vállalatot veszik fel a szankciólistára. Az unió ugyanakkor elismerte Törökország közvetítő szerepét, tekintettel arra, hogy Ankarának komoly befolyása van Damaszkuszra. Carl Bildt svéd külügyminiszter mindamellett hangot adott annak is, hogy Brüsszel hiába szigorítja a szankciókat addig, ameddig az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hallgat Szíriával kapcsolatban. Medvegyev orosz elnök Moszkvában korábban már kijelentette, hogy élni fognak a BT-ben vétójogukkal minden Szíriát elítélő határozattal szemben. Moszkva ugyanis attól tart, hogy elítélése esetén Szíriát a Nyugat Líbiához hasonlóan bombázni fogja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.