Szigorodhat az ittas vezetés büntetése

Hírösszefoglaló
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átkerül a közigazgatási bírság hatálya alá az ittas vezetés, illetve a gyorshajtás szabálysértése, ha elfogadják a közlekedéssel öszszefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló belügyminisztériumi rendelettervezetet – erősítette meg lapunknak a Belügyminisztérium sajtóreferense.
A Népszabadságban szombaton megjelent cikk értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy annak az autósnak, akinél 0,8 ezreléknél kisebb véralkoholszintet mérnek, az eddig százezer forintig terjedő kiszabható bírság helyett a jövőben 200 ezer forintjába is kerülhet egy pohár bor. A bicikliseket egy üveg sör elfogyasztása miatt 30 ezer forintra is bírságolhatják, de ha az ittasság foka meghaladja a szabálysértési határt, már százezret kell fizetniük. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak az autósoknak, akiknél a szabálysértési határ feletti véralkoholszintet mérnek, továbbra is büntetőeljárással kell majd számolniuk. A javaslat kötelezővé tenné a büntetőpont kiszabását minden olyan esetben, amikor a szabálytalankodó járművezető ismert. Bár közigazgatási eljárásban a jogosítványt az ismert szabálysértőtől sem lehet majd elvenni, a szabályokat notóriusan semmibe vevők előbb-utóbb elérhetik a vezetői engedélyük bevonását jelentő 18 pontot – írta a lap. Kikerül ugyanakkor a közigazgatási bírságolási körből a gyermekülés, illetve a bukósisak használatának elmulasztása, miként az is, ha valaki vezetés közben kézben tartott mobillal telefonál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.