Táboroztatás: szeretnék megelőzni a tragédiát

Táboroztatási törvény előkészítésébe kezd a kormányzat és a szakma annak érdekében, hogy a jövőben garantáltan biztonságos és szakmai szempontból is megfelelő minőségű legyen a gyerekek nyári nyaralása – jelentette be Mihalovics Péter miniszteri biztos. Az új törvény jövőre léphet életbe. Most szinte semmilyen minőségi előírás nem vonatkozik a táborokra, ezért minden szülőnek azt ajánlják, alaposan nézzen körül, hova küldi csemetéjét.

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a higiéniai előírásokon kívül szinte semmilyen szabály és előírás nem vonatkozik a gyermektáborokra, így nincs garancia arra, hogy gyermekünk valóban jó kezekben lesz, és olyan programokon vesz részt, amelyek tartalmas élményt jelentenek számára. Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos kijelentette: táboroztatási törvény kidolgozásába kezdenek a szakma közreműködésével annak érdekében, hogy minél előbb rendezzék a helyzetet, hiszen ma még az sem szabályozott, hány pedagógus végzettségű személynek kell lennie egy táborban, és ott milyen pedagógiai, szakmai programokat kell alkalmazni. Mihalovics leszögezte: a céljuk az, hogy még a jövő nyári táborozások megkezdése előtt életbe lépjen a törvény, és az új szezonban már valóban a megfelelő minőségi és biztonsági szempontok betartásával kezdődhessen meg a gyerekek nyári pihenése.
– Ma gyakorlatilag bárki szervezhet gyermektábort, nincs más dolga, mint létrehozni egy alapítványt vagy céget, s már hirdetheti is a tábort az iskolákban. Még erkölcsi bizonyítvány sem kell, vagyis extrém esetben előfordulhat, hogy börtönből szabadult emberek vigyáznak majd gyerekeinkre a Balaton-parton – mondta lapunknak Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke. Hozzátette: a táborvezetés sincs végzettséghez kötve, csupán annyi a feltétel, hogy az ÁNTSZ-nek jelezni kell, ha valaki tábort működtet. A szabályozatlanság miatt – ritkán ugyan, de – történtek már visszaélések. Előfordult, hogy egy szülő a kocsmában csocsózva találta gyerekét a tábori látogatás során, és olyan tragédia is megtörtént, amikor egy gyermek táboroztatás idején fulladt a bányatóba. Sárváry szerint eddig csak a szerencsén múlott, hogy nem történt több tragédia. – Meg kell előznünk a tragédiát, hiszen utólag okosnak lenni már túl késő – jelentette ki. A TOE elnöke szerint az új törvény várhatóan szabályozni fogja, milyen végzettséggel kell rendelkeznie egy táborvezetőnek. Előírja majd bizonyos pedagógiai, illetve szakmai programok megvalósítását, és szabályozza azt is, hogy milyen ételeket kell biztosítani a gyerekeknek a táborozás során. Hozzátette: hosszú évek óta harcolnak azért, hogy a táborozás végre szabályozott terület legyen, de az előző kormányzat nem akart foglalkozni ezzel a kérdéssel. Az idei táboroztatásra készülő szülőknek Sárváry azt ajánlja, alaposan nézzenek utána a kiszemelt tábor üzemeltetőinek, érdeklődjenek ismerőseiktől, térképezzék fel a cég múltját, és akár személyesen is keressék fel őket a döntés meghozatala előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.