Távozhat Alföldi Róbert

Réthelyi Miklós várhatóan elmozdítja a Nemzeti Színház éléről Alföldi Róbertet, aki a teátrum május 20-i sajtótájékoztatóján obszcén megjegyzéssel illetett egy újságírót. A nemzeti erőforrás minisztere tegnap az Országgyűlés ülésén jelentette be, hogy vizsgálatot indított az igazgató kijelentésével összefüggésben. – Amennyiben bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére – fogalmazott a tárcavezető, aki lapunk információja szerint csütörtökre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba hívta a színidirektort.

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken tartott évadzáró sajtótájékoztatót a Nemzeti Színház vezetője a teátrum előtti, víz nélküli medencében az intézmény eredményeiről, lehetőségeiről, terveiről, majd szópárbajt vívott Sinkovits Szilvia újságíróval. A riporter – ahogy arról a Heti-
valasz.hu is beszámolt – először azt tudakolta Alfölditől, nem gondolja-e, hogy a Nemzeti Színház megosztó, provokatív előadásai miatt le kellene mondania. A nemleges válasz után a direktor visszakérdezett: a riporter mely előadást látta, mire alapozza a véleményét? Sinkovits elismerte, egy előadást sem nézett meg a Nemzetiben, ám látta a teátrum új előadása, az Alföldi által rendezett Az ember tragédiája római színében az „orális jelenetet”. Alföldi javasolta a riporternek, olvassa el Madách darabját, ám a riporter újabb kérdést tett fel: Alföldi megnézetné-e egy tizenkét éves gyerekkel a római színt? – Meg bizony – válaszolta Alföldi, majd hozzátette: „önnek pedig kívánok ilyen orális szexet innentől kezdve egész életében”.

*

Alföldi sajtótájékoztatójáról egyébként videofelvétel készült, amelyet az interneten már közzétettek.
Tegnap délelőtt az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén Pörzse Sándor jobbikos képviselő sajátos stílusban tette a szóvá az esetet. – Kimostam volna a száját, és lehúztam volna a klotyón – fogalmazott a képviselő Alföldi Róbertről annak kapcsán, hogy mit tett volna, ha megjelenik a sajtótájékoztatón.
Kora délután a Fidesz-frakció egyaránt elítélte a képviselő és a színidirektor kijelentéseit. – A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez. Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának azonban nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak – állt a közleményben.
A kisebbik kormánypárt, a KDNP is közleményt adott ki, amelyben Alföldi azonnali távozását követelte. – Emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, verbális nemi erőszakot követett el egy újságírónőn. Azután, hogy bebizonyosodott: Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított – kommentált a KDNP. Az Országgyűlés plenáris ülésén mindezek után – Pörzse azonnali kérdésére válaszolva – jelentette be Réthelyi Miklós, hogy vizsgálatot indított Alföldi kijelentésével kapcsolatban.
Emlékezetes, múlt hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén szintén Alföldi leváltását követelte Pörzse – mondandóját Az ember tragédiája római színéről készült fotókkal illusztrálva –, ám akkor Réthelyi Miklós elutasította a követelést. A tárcavezető egy héttel korábban elmondta, látta Az ember tragédiáját a Nemzetiben, amit érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadásnak tart. Réthelyi Miklós akkor úgy fogalmazott: ha a színházhoz méltatlan előadásokat lát a közönség a Nemzetiben, akkor le fogja váltatni az igazgatót, de az még nem ok erre, hogy nem ért mindenben egyet Alföldi Róberttel.
A Magyar Nemzet tegnap megkereste az eset kapcsán Alföldi Róbertet, aki nem kívánt nyilatkozni lapunknak. A Nemzeti Színház vezetője egyébként legutóbb a Vasárnapi Híreknek adott interjút. A hetilapnak úgy fogalmazott: ha kitölti a mandátumát a Nemzeti élén, kutya kötelessége újra pályáznia a direktori székre.
Provokatív megnyilvánulásai, vitatott rendezései miatt az előző kormány idején történt megbízása óta viták övezik a Nemzeti igazgatójának tevékenységét. A támadások a kormányváltás után akkor erősödtek fel, amikor kiderült, hogy Alföldi Románia nemzeti ünnepén, Erdély elcsatolásának évfordulóján a román nagykövetség rendelkezésére bocsátotta a színház épületét. A botrány kipattanása után a direktor visszakozott. A kulturális kormányzat pedig a mostani botrányig nem kezdeményezte leváltását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.