Teljesülnek Magyarország uniós tervei

Az Európai Unió stratégiai érdekének nevezte a török csatlakozást Martonyi János külügyminiszter tegnap az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságában, amikor magyar minisztertársaival együtt értékelte az unió féléves magyar elnökségének teljesítményét.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi elmondta, a magyar elnökség munkája az integráláson alapult, vagyis az EU bővítésén. És – tette hozzá – ez vonatkozik Romániának és Bulgáriának a schengeni övezetbe történő beléptetésére. Lemérhető a haladás, ha megnézzük, mondta, hol állt öt és fél hónapja e csatlakozás, és hol áll most. Martonyi elmondta azt is, jó esély van Zágráb uniós csatlakozási tárgyalásainak lezárására még június végéig, azaz a magyar elnökség idején. Hangsúlyozta, az EU bővítése önmagában véve is stratégiai érték, hiszen az erősíti az uniót, és Magyarország jelmondata elnöksége idején az „erős Európa” volt. A tervezett hat uniós gazdaságpolitikai jogszabályra – az úgynevezett hatos csomagra – térve elmondta, már csak néhány nyitott kérdés maradt a tagállami vezetőket képviselő Európai Tanács és az EP közötti tárgyalásokon. Tegnap hajnali ötig tárgyalt 12 órán keresztül a két testület küldöttsége e csomagról, de egyezség nem jött létre. A kiszivárgott hírek szerint viszont keddig ez még megtörténhet, és így a június 30-ig tartó magyar elnökség idején elérhető a végső megállapodás.
Balog Zoltánt, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát az EP állampolgári jogokkal foglalkozó bizottsága (LIBE) hallgatta meg, ahol elmondta, a magyar EU-elnökség elérte a romák integrációjával kapcsolatban kitűzött, az elején még igencsak nehezen elérhetőnek tűnő célokat. Megemlítette azt is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter – aki szerdán ugyanezen bizottság előtt értékelte a magyar elnökség munkáját – kétszer is járt Gyöngyöspatán, ahol a cigányok tapsviharral fogadták.
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára két bizottság előtt értékelte a soros magyar elnökség munkáját. Az EP belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága előtt bevezetőjében leszögezte, az általa felügyelt területeken a magyar elnökség elérte, amit csak lehetett. Így jelentős előrelépést sikerült tenni az uniós belső piac egységének elmélyítésében, a vállalkozásokat sújtó adminisztrációs terhek csökkentésében. Sőt, tette hozzá, az innováció terén is „van egy bizonyos áttörés”, mint az egységes uniós szabadalmi rendszer elindításáról hozott döntésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.