Több mindenre lesz jó az új kártya

A jövő év elejére állhat fel az új kafetéria-rendszer, amelynek első eleme az idén júliusban induló, a szálláshelyek igénybevételéhez kapcsolódó Széchenyi-pihenőkártya. A kormány már olyan új elemek bevezetésén is dolgozik, amiket például a vendéglők és a termálfürdők szolgáltatásaihoz köthetnek.

Munkatársunktól
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átállás az alapítványnál. Megegyezett a kormány a szakszervezetekkel a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának új összetételéről, valamint az alapító okirat módosításáról is. Az új kuratórium fő feladata az alapítvány felkészítése arra, hogy nonprofit gazdasági társaságként működjön tovább – írja az MTI.


A legkésőbb 2013-ig, tehát még jövőre is felhasználható üdülési csekk mellett az idén júliustól a Széchenyi-pihenőkártya is megjelenik az adómentesen adható béren kívüli – kafetéria – juttatások között. A csekket leváltó plasztikkártyát kezdetben még csak akkor lehet felhasználni, ha szálláshelyet is fizetünk vele. Ezt a korlátozást azonban hosszabb távon az átalakuló kafetéria-rendszer feloldja majd – mondta tegnapi tájékoztatóján a nemzetgazdasági tárca államtitkára. Szatmáry Kristóf hozzátette, hogy a kormány tervei szerint az egyéb típusú – így például a rekreációs és szabadidős tevékenységgel, valamint a vendéglátással öszszefüggő – szolgáltatásokra a pihenőkártya rendszerén belül önálló megoldásokat dolgoznak majd ki.
Az államtitkár azt is elmondta, hogy a Széchenyi-pihenőkártya céljaiban ugyan hasonló az üdülési csekkhez, de a formája modernebb, alkalmazása pedig olcsóbb lesz. Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, a pihenőkártya elfogadóhelyeinek nem feltétlenül kell majd a kártya leolvasására használható POS-terminállal rendelkezniük, mivel a kártya kibocsátója köteles megteremteni a világhálón vagy telefonon keresztül lebonyolítható fizetés feltételeit. Emiatt a szolgáltatóknak még internetkapcsolatra sem lesz feltétlenül szükségük.
A tegnapi eseményen jelen volt Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki arról beszélt, hogy vállalata kezdeményezi: az új kártya bizonyos korlátok között használható legyen MÁV-menetjegyek váltására is. Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy bankjuk első kibocsátóként csatlakozik a kártya programjához. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy a magyarok évente 400 milliárd forintot költenek el külföldi utazásaik során. A pihenőkártya lehetővé teszi, hogy ennek az összegnek egy része belföldre kerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.