Több mint száz halálos áldozat

Hírösszefoglaló
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb száztizenhatra emelkedett a halálos áldozatok száma a tornádó sújtotta missuri állambeli Joplin városában – írta az AP. Reményre adhat okot, hogy a mentőcsapatoknak tegnapig tizenhat túlélőt sikerült kihúzniuk a törmelékek alól, azonban a hatóságok szerint tovább emelkedhet az áldozatok száma a romok átkutatása után. A szélvihar középiskolákat, üzleteket, lakóépületeket és éttermeket tett a földdel egyenlővé, Joplin település belvárosát tíz kilométeres hosszúságban letarolta, kétezer épület rongálódott meg. Az ötvenezer lakosú városra vasárnap este lecsapó forgószél a település egyharmadában okozott kárt. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése szerint a módosított Fujita-skálán EF4-es besorolású tornádó óránkénti közel 200 mérföldes széllel pusztított. A vihar elképesztő erősségét jelzi, hogy a súlyosan megrongálódott nyolcemeletes Szent János-kórházból a vihar egyes tárgyakat száz kilométeres távolságra repített el. Jay Nixon, Missouri kormányzója katasztrófa sújtotta térségnek nyilvánította a területet, és arra figyelmeztette az embereket, hogy újabb viharok várhatók.
Missouri állam történetében a mostani forgószél a legtöbb halálos áldozatot követelő tornádók között a második az 1896-os St. Louisban pusztító és 255 életet követelő vihar után. A meteorológusok szerint negyvenöt százalék esély van arra, hogy a következő néhány napon belül újabb pusztító viharok alakuljanak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.