Tőkés pártja után kutat az RMDSZ

Hozzáfért az RMDSZ az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése érdekében összegyűjtött és a bukaresti törvényszékhez benyújtott támogató aláírásokhoz. Az új párt létrehozását támogató Tőkés László a demokrácia megcsúfolásának nevezte a rivális alakulat politikai magatartását.

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betekintést nyert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett új magyar párt törvényszéki ügyiratába. A kolozsvári Krónika napilap birtokába jutott dokumentumok szerint az RMDSZ bukaresti szervezetének elnöke, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök egyik közvetlen munkatársa attól a személytől kapott felhatalmazást az EMNP-dosszié áttanulmányozására, aki megóvta az alakulat létrehozását. Budai Richárd bukaresti RMDSZ-elnök és Novák Levente, a művelődési minisztériumot irányító Kelemen tanácsadója arra is megbízást kapott Adrian Draghici ügyvédtől, hogy lemásolja az EMNP bejegyzését támogató 29 ezer polgár aláírását tartalmazó íveket.
A leleplezés azért érinti érzékenyen az RMDSZ-t, mivel annak vezetői azt állították: nem akarják megtámadni a törvényszéken az új párt bejegyzését, és nincs is közük az EMNP-t támogatók „megkörnyékezéséhez”. Nemrég Toró T. Tibor, a bejegyzés előtt álló párt ideiglenes elnöke arról nyilatkozott, információik szerint az RMDSZ megbízásából különböző személyek azzal keresik fel az EMNP román támogatóit: nyilatkozzák azt, hogy a kézjegyüket meghamisították, vagy kényszerítették őket arra, hogy támogassák az új párt bejegyzését. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára alaptalannak nevezte a vádakat, és tagadta, hogy hozzáférésük lett volna az aláírók adataihoz. Tőkés László tegnap tiltakozásának és megdöbbenésének adott hangot, és a demokrácia megcsúfolásának, az erdélyi magyarság szégyenének nevezte az RMDSZ politikai magatartását. Az Európai Parlament alelnöke felszólította az RMDSZ vezetőit, egyszer s mindenkorra vessenek véget az ilyen típusú, a nemzeti szolidaritást is mellőző akcióknak, ugyanakkor ismét érdemi összefogást szorgalmazott az erdélyi magyar politikai erők között.

Vita a régióátszervezésről. Elfogadhatatlan az RMDSZ számára koalíciós társa, a román demokrata–liberális párt nyolc új megye létrehozását célzó átszervezési terve, amely beolvasztaná a többségében magyarok lakta erdélyi megyéket. A szövetség ellenzi azt is, hogy az Emil Boc kormányfő vezette alakulat a parlamenti vitát mellőző felelősségvállalással fogadtatná el a jogszabályt. A balliberális román ellenzék utcai tüntetésekkel fenyeget a kormány közigazgatási térképének elfogadása esetén. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.