Újra felszállt a napelemes repülőgép

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási szitakötőre hasonlított a napenergiával hajtott svájci repülőgép, a Solar Impulse, amely a brüsszeli nemzetközi repülőtérről szombaton 18 óra 37 perckor emelkedett fel puhán és zajtalanul a felhős ég felé, hogy pontban 22 órakor érjen földet a párizsi Le Bourget repülőtéren, ahová a nemzetközi repülési és űrközlekedési kiállítás díszvendégeként hívták meg. Az óránként 45 kilométeres sebességgel szálló gép elrepült a brüsszeli Atomium és a heyseli stadion fölött. A svájci Bertrand Piccard tervezte gép sötétben is tud repülni, miután a nap feltölti akkumulátorait. André Borschbergnek, a gép pilótájának azonban a rossz idő miatt vissza kellett fordulnia. Elmondta, hogy erős volt az ellenszél, nagyon alacsonyan repült, és ügyelt arra, hogy elkerülje a felhőket.
A Solar Impulse május 13-án érkezett Brüsszelbe a svájci Payerne katonai repülőtérről. A gép 1,6 tonna súlyú, 64 méteres fesztávolságú. A szárnyain 12 ezer fotocellát helyeztek el, ezek négy villanymotort táplálnak. A légi jármű ma ismét megkísérli a párizsi repülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.