Unalomba fulladt brémai kísérlet

Politikai kísérletként Brémában a mostani választáson már a 16 évesek is szavazhattak. Németország legkisebb tartományában a fiatalok sem szereztek meglepetést, a konzervatívok folytatták mélyrepülésüket, a Zöldpárt pedig szárnyalását.

Stefan Lázár
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Köln)

Hatvanöt éve van kormányon a mindössze félmillió szavazóval bíró tartományban a szociáldemokrata párt (SDP); ezúttal sem változott a felállás, 38 százalékos eredménnyel győzött az örökös első, megelőzve koalíciós partnerét, a zöldeket (22,5). A kereszténydemokraták 21 százalékukkal csak a harmadikok lettek, hasonló viszszaesést a CDU-nak mindeddig egyetlen tartományban sem kellett elviselnie. Kiábrándítóan szerepeltek a liberálisok, az FDP (3,0) elmaradt a törvényhozásba jutást garantáló öt százaléktól is, pedig a pártban nagy reményeket fűztek a nemrégiben végrehajtott tisztújításhoz, a személyi változásokra azonban nem reagáltak a brémaiak. Annak ellenére nem álltak a liberálisok vagy a szélsőjobboldali NDP mellé, hogy itt szavazhattak először a 16 évesek is, e kísérlet tízezer fiatalnak adott lehetőséget véleménye kinyilvánítására. Az itt szerzett tapasztalatok példával szolgálhatnak a berlini parlament pártjainak is arra, hogy hasonló módon változtassák meg az eddigi korhatárszabályt. A remény, hogy a változtatással sikerül túllépni a politikával szemben megnyilvánuló érdektelenségen, nem vált be, mindössze a polgárok 54 százaléka adta le voksát, ami negatív rekord a tartomány történetében.
További különlegesség, hogy a lakosság továbbra is figyelmen kívül hagyta a tartományra nehezedő adósság tényét, ami tizennyolcmilliárd euróra rúg, azaz polgáronként huszonhétezer euróval tartoznak a brémaiak. A szociáldemokrata Jens Böhrnsen vezette kormánynak azt sem vetették a szemére, hogy az országban sehol sem oly magas a munkanélküliek száma, mint itt, minden harmadik gyerek szegénységben él. A szavazási rekordesztendő ötödik választási menetének hivatalos végeredményére – tekintettel a voksolás bonyolult rendszerére – az átlagosnál hosszabb ideig, legalább szerdáig kell várni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.