Világos választ akarnak

Nyílt levélben fordult a Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzata több más diákszervezettel együtt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz. A hallgatók világos választ szeretnének kapni arra, hogy az egyes felsőoktatási intézmények milyen formában működhetnek tovább a közeljövőben. Azt kérik az államtitkártól, hogy jöjjön el a Közgázra, és vitassa meg a hallgatókkal a terveit.

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 33 szervezet fordult nyílt levélben Hoffmann Rózsa államtitkárhoz a felsőoktatási intézményeket érintő racionalizáló intézkedések és integrációs tervek kapcsán. Az egyes sajtóhírek szerint várhatóan önállóságát elveszítő Budapesti Corvinus Egyetem (egykori Közgáz) mellett aláírta a levelet a Budapesti Műszaki Egyetem Management Szakkollégiuma, a Debreceni Egyetem Pálffy István Színháztudományi Szakkollégiuma, és az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma is. A nyílt levelet a fiatalok személyesen vitték el a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz.
A hallgatók a levélben azt kérik Hoffmann Rózsától, hogy jöjjön el a Közgázra, és egy hallgatói fórumon ismertesse az érintettekkel az egyetem jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, illetve vitassa meg velük a terveket. A fiatalok szerint sajnos jelenleg egyáltalán nem átláthatók azok a döntéshozatali folyamatok, amelyek a magyar felsőoktatás megújulását biztosíthatnák. Bár az elmúlt időszakban számos koncepciótervezet nyilvánosságra került, ezek csak tovább fokozták a bizonytalanságot.
Elsőként az Origo.hu számolt be arról, hogy az oktatási államtitkárság tervei szerint a jelenlegi 29 felsőoktatási intézmény helyett csupán 16 intézményt tartana fenn az állam a jövőben. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora ugyanakkor múlt héten lapunknak arról számolt be, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt ígérte neki: hogy nem terjesztik a kormány elé a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos integrációs terveket.
A távirati iroda kormányzati forrásból egyébként úgy értesült, a koncepció késve, június első felében kerül a kabinet elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.