Vizsgadíjbotrány Miskolcon

Három évre visszamenőleg nyújtotta be a „túlvizsgázási számlát” a Miskolci Egyetem a mérnökhallgatóknak. A fiatalok nyílt levélben tiltakoznak az eljárás ellen, és a borsos összeg (a díj akár a százezer forintot is elérheti) elengedését kérik a rektortól.

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen meglepetés érte a napokban a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara hallgatóinak egy részét. Az RTL Klub híre szerint a fiatalokat arról értesítették, hogy jelentős öszszeggel tartoznak az egyetemnek, mert átlépték a szabályzatban szereplő tantárgyfelvételi korlátot. A helyzet pikantériája, hogy az intézmény – egy 2008-as jogszabályra hivatkozva – a számlát három évre visszamenőleg nyújtotta be.
A hivatkozott szabály szerint minden hallgatónak, aki egy tantárgyat háromszor vagy annál többször vesz fel, tantárgyanként és felvételenként háromezer forintot kell fizetnie. Ehhez az kell, hogy egy adott tárgyból ne tudjanak sem elsőre, sem másodikra levizsgázni, s újra kelljen próbálkozni. Emiatt több száz mérnökhallgató fizethet visszamenőleg. Felsőbb éveseknél ez félévenként akár két-három tantárgyat, öt év alatt akár harmincszor háromezer forintot jelenthet.
A Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzata nyílt levélben kérte a rektort, törölje a visszamenőleges fizetési kötelezettséget, és csak a következő tanévtől szedje be azt. A hallgatók szerint jogszerűtlen és etikátlan a visszamenőleges fizetés. Felhívták a rektor figyelmét: az intézmény szabályzata alapján a hallgatóknak minden beiratkozáskor írásbeli tájékoztatást kell kapniuk a térítési díjakról és a befizetési határidőkről, de ők nem kaptak ilyet.
Patkó Gyula rektor tegnapi válaszlevelében azt írta, felkérte a kar dékánját: vizsgálja felül és tételesen ellenőrizze a hallgatókkal szembeni pénzügyi követeléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.