Az RMDSZ elutasítja az új felosztást

2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Nem kér a Traian Basescu államfő, valamint a koalíciós partner demokrata–liberális párt (PDL) közigazgatási átszervezéséből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szövetségi képviselők tanácsa szombati, marosvásárhelyi ülésén az alakulat elutasította a román partnerek által javasolt nyolc „mamutmegye”, plusz a székelyföldi Hargita és Kovászna külön-külön, önálló közigazgatási egységként való létrehozását, és a régiófelosztás kérdésének elnapolását kérik.
Kelemen Hunor szövetségi elnök elismerte: első látásra érdekesnek tűnt Basescu indítványa, hiszen olyan javaslattal román politikus eddig még nem állt elő, hogy a többségében magyarok lakta két székely megye kapjon önálló státust. A politikus viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a kezdeményezés csapdát is rejt magában, mert megosztaná a magyarságot, a jelenlegi Maros megye ugyanis egy leendő óriásmegyébe olvasztva elvesztené minden lehetőségét a döntések befolyásolására, ugyanakkor Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Fehér vagy Temes magyarsága „felolvadna” az óriásmegyékben. Kelemen leszögezte: ha a bukaresti kormánypartnerek tovább erőltetik a régióátszervezés eme formáját, az a koalíció felbomlását eredményezi. Marosvásárhelyen kiderült az is: az RMDSZ számára világossá vált, hogy a koalíciós paktumban rögzített június végi határidőig képtelenség lesz elfogadtatni a román parlamentben a kisebbségi törvényt az erdélyi magyarság számára előnyös formában.
Markó Béla miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson meg is jegyezte: a Romániában két hete dúló, mindvégig a Székelyföld státusát tematizáló közigazgatási vitának az RMDSZ szempontjából egyetlen hozadéka az, hogy a szövetség koalícióban maradt egy „hatalmas nettó veszteséggel”, vagyis a kisebbségi törvény eljelentéktelenítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.