Bukarest a hangnemet kifogásolja

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartja helyénvalónak a román külügyminisztérium a magyar diplomácia reagálásának nyelvezetét a gyulafehérvári teológiai intézet rektorának megverésével kapcsolatban. A bukaresti tárca tegnap közölte: felkérte a budapesti román nagykövetséget, kérjen magyarázatot a magyar külügytől reagálásának „nem helyénvaló és a két ország közötti közvetlen politikai párbeszéd nyitottságával ellentétes nyelvezete miatt”. Mint arról beszámoltunk, román huligánok a hét végén baseballütővel súlyosan bántalmazták az erdélyi város római katolikus teológiai intézetének rektorát, miután Oláh Zoltán megpróbálta lefényképezni a több épület ablakát betörő randalírozókat. A hétvégi eseményt egyébként a Fidesz, a KDNP, az MSZP és a Jobbik is elítélte. Az RMDSZ is tiltakozott.
A Külügyminisztérium hétfőn közölte, megdöbbenéssel értesült a gyulafehérvári magyarellenes atrocitásról, és kifejezte reményét, hogy nem összehangolt magyarellenes hangulatkeltésnek vagyunk tanúi, ami élesen szembeállna a mindkét nemzet számára szimbolikus jelentőséggel bíró város szellemiségével. A bukaresti magyar nagykövet és a kolozsvári főkonzul Gyulafehérvárra látogatott, ahol felkeresték a megvert rektort, majd találkoztak Gyulafehérvár polgármesterével és rendőrkapitányával is.

Basescu ajánlata. Lapunk információi szerint kompromisszumot ajánlott tegnap Traian Basescu román elnök az RMDSZ-nek. A bukaresti koalíciót alkotó pártokkal folytatott konzultáción az államfő azt javasolta, hogy a magyar alakulat egyezzen bele a nyolc nagyrégióból álló új közigazgatási felosztásba, miközben a többségében magyarok lakta székelyföldi Hargita és Kovászna külön-külön önálló megyeként maradna meg. Az RMDSZ eddig határozottan elutasította Basescu régióátszervezési javaslatát, mivel a nyolc mamutrégió az erdélyi magyarság beolvadását eredményezné. Basescu közölte: az RMDSZ hétfőig ad választ ajánlatára. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.