Bukarest maximális ajánlata

2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áruló volt a király? Hatalmas botrányt kavart tegnap a román közéletben Traian Basescu kijelentése, amelyben árulónak nevezte a trónjáról 1947-ben a kommunisták nyomására lemondott, jelenleg 90 éves I. Mihály királyt. Az elnök úgy vélte, tévedés nagyszerű hazafias cselekedetnek nevezni a király lemondását, mivel az szerinte Románia érdekeinek elárulása volt. Történészek hamis és elrugaszkodott kijelentésnek nevezték Basescu szavait, miközben ellenzéki politikusok erkölcsi hazátlannak, politikai analfabétának titulálták az elnököt, aki szerintük aljas agressziót követett el a román uralkodói ház ellen.


Traian Basescu szerint az a maximum, amit elérhetnek az erdélyi magyarok, ha a tervezett közigazgatási újrafelosztás keretében a nyolc nagy megye mellett a székelyföldi Hargita és Kovászna is megmaradhat önállóan, viszont sohasem egyesülhet. A román államfő egy bukaresti kereskedelmi tévének nyilatkozva közölte azt is: ha a hatalmon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasítja az ajánlatot, akkor Emil Boc kormánya nem fogadja el felelősségvállalás formájában a parlamentben a kisebbségi törvényt, a jogszabályt ugyanis szerinte egy csomagban kellene a törvényhozás elé terjeszteni a régióátszervezési koncepcióval. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az RMDSZ nemleges válasza esetén a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt biztosan nem sikerül elfogadtatni a parlamenti ciklus végéig, az eddigi szakbizottsági vita során ugyanis még Boc demokratái sem támogatták például a kulturális autonómiatanácsok létrejöttét előíró cikkelyt. Az RMDSZ vezetői eközben afelé hajlanak, hogy ne fogadják el a régiós javaslatot, mivel hat erdélyi megyében 20 százalék alá csökkenne a magyarság számaránya a megarégiókban.
Miközben Basescut a román balliberális ellenzék azzal vádolja, hogy „eladta” Erdélyt a magyaroknak, Sógor Csaba és Tőkés László erdélyi képviselők szerda éjjel az Európai Parlamentben (EP) vetették fel a regionalizáció témáját. Tőkés – az EP egyik alelnöke – szerint a román területi-adminisztratív átrendezés Székelyföld és a Partium vidékének számbeli többségben élő magyarságát abszolút kisebbségbe taszítaná, ezért határozottan viszszautasította az elképzelést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.