Célegyenesbe juthat Zágráb

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal olyan álláspont alakul ki a pénteki brüsszeli csúcstalálkozón, amelyben a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség végéig, azaz június 30-ig lezárják – mondta tegnap Martonyi János Horvátország csatlakozási esélyeiről szólva. A magyar külügyminiszterrel összhangban ez ügyben csúcsszintű politikai döntést vár José Manuel Barroso bizottsági elnök is.
Ugyanakkor miközben a magyar elnökség tagjait továbbra is dicséretekkel halmozták el tegnap Luxembourgban és Brüsszelben, egyre inkább úgy tűnik, csúszni fog annak a hat új gazdasági jogszabálynak, a „hatos csomagnak” az elfogadása, amelynek célja, hogy a jövőben Brüsszel időben tudjon reagálni a gazdasági változásokra. Az ok: az Európai Parlament (EP) csütörtöki teljes ülésén várhatóan nem születik végső döntés, ahogyan az az uniós intézmények vezető képviselői tegnap nyilatkozataiból viszszatükröződött. Az EP elégedetlen az Európai Tanácsnak a hatos csomagra vonatkozó ajánlatával, és adnak még egy további esélyt az állam- és kormányfők e heti csúcstalálkozójának, hogy javítsanak az ajánlaton. Martonyi János az általános ügyek tanácsának luxembourgi ülését követően elmondta, hogy a „fordított minősített többségi szavazás” maradt az egyetlen nyitott kérdés, és a magyar elnökség elvégezte munkáját. Az EP e „fordított minősített többségi szavazást” akarja előírni, ami azt jelenti, hogy válságmegelőzésnél az Európai Bizottság megelőző szankciós indítványát a tagállamok csak minősített többséggel utasíthassák viszsza. Hozzátette, „a hatos csomag” ügyében közeledett a tagállamok kormányait képviselő tanács álláspontja az Európai Parlamentéhez.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben, az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága előtti értékelésében a féléves magyar elnökség történelmi jelentőségű reformjairól tett említést, majd egy képviselői kérdésre válaszolva elmondta, sikerült elérni az EB-nek azon gazdasági ajánlásainak módosítását, amelyek a hónap elején több ponton kritikákat fogalmaztak meg Budapesttel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.