Chávezt ünnepelték

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hugo Chávez meglepetésszerűen és titokban tért haza Havannából még hétfőn hajnalban, és továbbra sem tudni, hogy valójában milyen rákbetegség támadta meg a venezuelai elnök szervezetét. Pedig még aznap délután ő maga árult el részleteket a műtétről és lábadozásáról lelkes és elérzékenyült híveinek a Miraflores elnöki palota előtt tartott sokezres tömeggyűlésen.
A BBC elemzője fontosnak tartotta megjegyezni, az ejtőernyős alezredesi egyenruhájában megjelent államfő hosszú percekig nem szólalt meg, csak a himnusz után. Végül negyven percig beszélt az erkélyen állva, tíz perccel tovább, mint ahogy orvosai tanácsolták neki. Ekkor tudták meg hívei és a világ közvéleménye, hogy az első, még június 10-én elvégzett műtét után tíz nappal újra meg kellett operálni, amikor is rákos daganatot távolítottak el szervezetéből. Leszögezte, hogy a rák elleni küzdelme nem ért még véget. Belügyminisztere, Táreck El Aissami elmondta a BBC tudósítójának, ha kell, az államfő visszatér Kubába, addig is a caracasi katonai kórházban kezelik. De ez a körülmény nem gátolja meg az elnököt, hogy lábadozása közben is dolgozzon, és – mint a tárcavezető hangsúlyozta – folytatódik a szocialista rendszer bevezetése.
A múlt héten a spanyol El País megkeresett belgyógyászokat, hogy megtudja tőlük, mi történt Chávezzel. A szakorvosok szerint nem sikerülhetett az első műtét, ezért lehetett szükség a második operációra, amelyet a Kubában már jól ismert José Luis García Sabrido végzett el. Orvos szakértők vastagbél- és nem prosztatarákra gondolnak (az utóbbi az amerikai hírszerzés tippje), ezért az államfő hónapokig tartó kemoterápiás kezelésre szorulhat. Maga Chávez múlt csütörtöki televíziós beszédében is beismerte, hogy éveken keresztül elhanyagolta egészségét. A kormány továbbra sem tett közzé hivatalos orvosi jelentést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.