Coelho a mélyvízben

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen egy hónapja lett az előre hozott portugál választások győztese a még kormányzati tapasztalat nélküli fiatal portugál szociáldemokrata, a 46 éves Pedro Passos Coelho. A két hete beiktatott új kormányfő teljesítette Brüsszel kívánságát és tartósnak ígérkező kormányt alakított, de nem egyedül, ahogy szerette volna, hanem a kereszténydemokrata néppárttal (CDS/PP) koalícióban. A nevükkel ellentétben jobbközép szociáldemokrata párt (PSD) a választások utáni első népszerűségi felmérésen igazolta sikerét, és már a lakosság több mint 40 százalékának bizalmát élvezi. A kampány utolsó hetében kipukkadó szocialisták (PS) már csak 25 százalékon állnak a tisztújító és rendkívüli kongresszus előtt. A kereszténydemokraták végre elérték az annyira áhított 14 százalékos álomhatárt, vagyis tovább erősítették pozíciójukat a kormányban. Ennek nem örülnek a szocdemek, mert a koalíciós partnerpárt elnökének, Paulo Portasnak van támadható pontja, amit kihasználhatnak a szocialisták, márpedig Brüsszel és a portugál mentőöv is stabil kormányt követel meg. A kommunisták (PCP) meg tudták őrizni pozíciójukat a parlamentben, de a marxista, trockista és maoista frakciókból álló Baloldali Blokk (BE) nagyon ráfizetett különutas politikájára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.