Felvételi: egy nap a végső döntésre

Finisbe érkezett az idei felvételi szezon. A jelentkezőknek egy napjuk maradt, hogy eldöntsék, hol tanulnának. A nyelvvizsga-bizonyítványok másolatát is le kell adniuk holnapig, különben nem jár érte pluszpont. Az idén jobban kell a bekerüléshez az emelt szintű érettségi. A ponthatárok két hét múlva derülnek ki.

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen napjuk maradt a fiataloknak arra, hogy eldöntsék, szeptembertől melyik egyetemen, főiskolán szeretnének tanulni. A felsőoktatásba jelentkezők július 7-ig, azaz holnapig módosíthatnak a jelentkezésük sorrendjén, vagyis az általuk megjelölt felsőoktatási intézmények rangsorán. A fiatal abba a korábban általa megjelölt intézménybe nyer majd felvételt, amelyiknél eléri a felvételi ponthatárt, és amely az általa összehangolt rangsorban a legelőkelőbb helyen szerepel. Új jelentkezési helyet már nem lehet felvenni, azonban a sorrendmódosításon kívül törölni is lehet jelentkezéseket. A leendő hallgatóknak most van az utolsó lehetőségük arra is, hogy adataikat módosítsák, illetve holnapig kell benyújtaniuk a felvételi jelentkezések februári leadása óta megszerzett dokumentumok – például nyelvvizsga-bizonyítványok – másolatát is. Aki kicsúszik a határidőből, annak nincs több lehetősége, később már nem módosíthat, és a nyelvvizsgapapírjáért sem jár majd pluszpont. A módosítási kérelmek benyújthatók postai úton az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre elküldve, illetve elektronikusan az e-felvételi segítségével. Az aláírással ellátott kérelemnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, személyes adatait, illetve a 12 jegyű felvételi azonosító számát.
A felvételi minimumponthatár az idén is 200 pont, maximálisan pedig 480 pont gyűjthető. A pontszámítás belső arányai ugyanakkor az idén jelentősen átalakulnak, hogy minél több felvételizőt ösztönözzenek az emelt szintű vizsgára. Az új rendszerben a magasabb fokú vizsgáért sokkal több pluszpont jár, mint a nyelvvizsgáért vagy más pluszteljesítményért. Az emelt szintű érettségiért továbbra is tantárgyanként 40, összesen maximum 80 pontot lehet kapni. A középfokú nyelvvizsgáért az eddigi 35 helyett már csak 28 pont, a felsőfokúért pedig 50 helyett csak 40 pont jár. A nyelvvizsgákért ráadásul összesen legfeljebb 40 pluszpont vehető figyelembe. A hátrányos helyzetű jelentkezők 20 többletpontot kaphatnak az eddigi 25 helyett, a halmozottan hátrányos helyzetűek 40-et 50 helyett. A fogyatékkal élőknek és a kisgyermeküket nevelő anyáknak 40 pluszpont jár az eddigi 50 helyett. Államilag támogatott alapképzésre 53 450, mesterképzésre 19 600 hallgatót lehet felvenni. A ponthatárokat két hét múlva, július 21-én hirdetik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.